
Lin
Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Ciało tej ryby jest lekko bocznie spłaszczone, wydłużone. Łuski, pokrywające ciało, są drobne. Ciało ma brunatnozielony kolor ze złotym połyskiem. Grzbiet jest ciemny, boki jaśniejsze, brzuch jest jasny. W kątach otworu gębowego znajdują się po jednym wąsiku. Zęby gardłowe znajdują się w jednym szeregu. Średnia długość lina to 30 cm. Płetwa ogonowa jest słabo wcięta. Oczy mają czerwony kolor. Dymorfizm płciowy jest wyraźnie zaznaczony. Samce mają wydłużone płetwy brzuszne.
Występowanie i środowisko PL
Ryba ta występuje w Europie poza Skandynawią i północnym-wschodem, występuje też w Azji. Preferuje jeziora i stawy o mulistym dnie. Rzeki zasiedla w przypadku spokojnych i zacisznych odcinków. To pospolita u nas ryba.
Tryb życia i zachowanie
Lin lubi żerować wieczorem. Zimuje zakopany w mule.
Pożywienie
Lin żywi się fauną denną. Zjada larwy owadów, ślimaki,małże, robaki.
Rozmnażanie
Samica składa ikrę kilka razy w ciągu roku od czerwca do połowy sierpnia. Tarło ma miejsce na płytkich wodach, dno których jest porośnięte roślinnością, do której ikra się przykleja.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wymiar ochronny dla tego gatunku to 25 cm.
Ciekawostki
Mięso lina jest bardzo smaczne. Ryba ta jest ceniona przez wędkarzy.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2015-11-15, GAT-1004 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ▸ Lin przystępuje do tarła