Logo Media Nauka
PL

Lin

Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Ciało tej ryby jest lekko bocznie spłaszczone, wydłużone. Łuski, pokrywające ciało, są drobne. Ciało ma brunatnozielony kolor ze złotym połyskiem. Grzbiet jest ciemny, boki jaśniejsze, brzuch jest jasny. W kątach otworu gębowego znajdują się po jednym wąsiku. Zęby gardłowe znajdują się w jednym szeregu. Średnia długość lina to 30 cm. Płetwa ogonowa jest słabo wcięta. Oczy mają czerwony kolor. Dymorfizm płciowy jest wyraźnie zaznaczony. Samce mają wydłużone płetwy brzuszne.

Lin (Tinca tinca)
© Witold Krasowski - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ryba ta występuje w Europie poza Skandynawią i północnym-wschodem, występuje też w Azji. Preferuje jeziora i stawy o mulistym dnie. Rzeki zasiedla w przypadku spokojnych i zacisznych odcinków. To pospolita u nas ryba.

Tryb życia i zachowanie

Lin lubi żerować wieczorem. Zimuje zakopany w mule.

Pożywienie

Lin żywi się fauną denną. Zjada larwy owadów, ślimaki,małże, robaki.

Rozmnażanie

Samica składa ikrę kilka razy w ciągu roku od czerwca do połowy sierpnia. Tarło ma miejsce na płytkich wodach, dno których jest porośnięte roślinnością, do której ikra się przykleja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wymiar ochronny dla tego gatunku to 25 cm.

Ciekawostki

Mięso lina jest bardzo smaczne. Ryba ta jest ceniona przez wędkarzy.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-15, GAT-1004

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
lin
         

Lin przystępuje do tarła

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.