Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Nahur, nachur, bharal, owca niebieska
(Pseudois nayaur)

Nahur, nachur, bharal, owca niebieska (Pseudois nayaur) to ssak z rodziny krętorogich spokrewniony z owcami i kozami. Samce są znacznie większe od samic. Kolor sierści jest ciemnobrunatny z niebieskim-łupkowym odcieniem. Spód ciała i wewnętrzna strona nóg jest biała. Rogi mają zarówno samce i samice. U samców osiągają długość 80 cm. Jest obiektem polowań przez pantery śnieżne.

Nahur, nachur, bharal, owca niebieska (Pseudois nayaur)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Nahur, nachur, bharal, owca niebieska (Pseudois nayaur)
Nazwy obce
angielska: Bharal, Blue Sheep
niemiecka: Blauschaf, Bharal
czeska: Nahur modrý
francuska: Grand bharal, mouton bleu
hiszpańska: Baral, carnero azul, cabra azul del Himalaya
Pierwsze opisanie gatunku
(Hodgson, 1833)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nahur, nachur, bharal, owca niebieska - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 115 cm do 165 cm
Wysokość w kłębie: 90 cm
Długość ogona: 20 cm
Ciężar: od 25 kg do 80 kg
Podgatunki
Zwykle w literaturze rozróżnia się dwa podgatunki: P. n. nayaur oraz P. n. szechuanensis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Himalaje i góry Chin. Zamieszkuje trawiaste obszary górskie na wysokości od 3600 do 5000 m n.p.m. Unika lasów.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach po kilkanaście sztuk. Czasem stada mają liczebność kilkuset osobników. Jest aktywny w dzień.

Pożywienie

Jest to zwierzę roślinożerne.

Rozmnażanie

Ruja przypada na wrzesień. Samica rodzi 1-2 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-01, GAT-164








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.