Logo Media Nauka

PL

Pasterz

Pasterz, pasterz różowy (Sturnus roseus) to ptak z rodziny szpaków. Samiec w szacie letniej ma tułów różowy, w szacie zimowej białawy. Głowa, skrzydła i ogon są czarne. Na karku długi czub. Samica jest bardziej brązowa i ma krótszy szub. Nogi żółte.

Pasterz (Sturnus roseus)
© Tatiana - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek tego ptaka występuje w Europie południowej i Azji, do Polski rzadko zalatuje. Zamieszkuje stepy półpustynne i tereny górskie.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa wędrówki.

Morfologia i anatomia

Pasterz dorasta do 17-22 cm długości ciała i osiaga ciężar 75 g.

Pożywienie

Poluje głównie na szarańczę, a także inne owady.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach, zwykle na rolniczych terenach lub na stepach w szczelinach skalnych, pomiędzy kamieniami oraz w norach. Raz w roku samica składa 4-6 jaj, które wysiaduje z samcem przez 14-19 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-31, GAT-13129


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBłyszczak lśniący
Lamprotornis nitens
ikonaBłyszczak purpurowy
Lamprotornis purpureus
ikonaGwarek, gwarek czczony
Gracula religiosa
ikonaSzpak
Sturnus vulgaris
ikonaSzpak balijski
Leucopsar rothschildi




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.