Logo Media Nauka
PL

Pasterz

Pasterz, pasterz różowy (Sturnus roseus) to ptak z rodziny szpaków. Samiec w szacie letniej ma tułów różowy, w szacie zimowej białawy. Głowa, skrzydła i ogon są czarne. Na karku długi czub. Samica jest bardziej brązowa i ma krótszy szub. Nogi żółte.

Pasterz (Sturnus roseus)
© Tatiana - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek tego ptaka występuje w Europie południowej i Azji, do Polski rzadko zalatuje. Zamieszkuje stepy półpustynne i tereny górskie.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa wędrówki.

Morfologia i anatomia

Pasterz dorasta do 17-22 cm długości ciała i osiaga ciężar 75 g.

Pożywienie

Poluje głównie na szarańczę, a także inne owady.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach, zwykle na rolniczych terenach lub na stepach w szczelinach skalnych, pomiędzy kamieniami oraz w norach. Raz w roku samica składa 4-6 jaj, które wysiaduje z samcem przez 14-19 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-31, GAT-13129





© Media Nauka 2008-2018 r.