Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Pliszka żółta
(Motacilla flava)

Pliszka żółta, pliszka wolarka (Motacilla flava) jest ptakiem z rodziny pliszkowatych o zmiennym ubarwieniu. Istnieje wiele podgatunków. Jest mniejsza od wróbla. Ciało smukłe, ogon długi. Podgatunek gniazdujący w Polsce u samca głowa szara, biała brew, żółty spód ciała, z wierzchu oliwkowy. Jesienie barwy są bledsze. U samicy ubarwienie podobne, ale blade, głowa oliwkowo-brunatna.

Pliszka żółta (Motacilla flava)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Pliszka żółta (Motacilla flava)
Nazwy obce
angielska: Yellow Wagtail, Western Yellow Wagtail
niemiecka: Schafstelze
czeska: Konipas luční
francuska: Bergeronnette printanière
hiszpańska: Lavandera boyera
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pliszka żółta - mapa występowania na świeciePliszka żółta - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 16 cm do 19 cm
Ciężar: do 17 g
Podgatunki
Wyróżnia się wiele podgatunków: M. f. flava
M. f. thunbergi
M. f. flavissima
M. f. iberiae
M. f. cinereocapilla
M. f. feldegg
M. f. beema
M. f. lutea
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pliszkowate (Motacillidae)
Głos
Głos wysoki, przypominający "psi", "tsli", często powtarzane w locie. Śpiew cichy, świergotliwy.
Jaja
Średnie wymiary: 18,7 mm × 13,9 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Palearktyka. Zimuje w Afryce i południowej części Azji. w Polsce jest średnio liczna. Zamieszkuje otwarte przestrzenie, głównie wilgotne łąki, polany, lasy brzozowe.

Obszary występowania dla podgatunków:

M. f. flava - południe Fennoskandii, zachodnia część Europy bez Wysp Brytyjskich i półwyspu Iberyjskiego
M. f. thunbergi - północna Fennoskandia, Rosja
M. f. flavissima - Wyspy Brytyjskie
M. f. iberiae - półwysep Iberyjski
M. f. cinereocapilla - Włochy, Albania, wyspy Morza Śródziemnego
M. f. feldegg - Bałkany i Morze Czarne
M. f. beema - Rosja
M. f. lutea
rejon Wołgi, Rosja

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylot w od końca marca do maja, odlot we od końca sierpnia, wrześniu do października. Lubi towarzystwo bydła domowego pasącego się na łąkach, gdzie znajduje pożywienie. Często kiwa ogonem. Lot falisty.

Pożywienie

Zjada owady, często w pobliżu pasącego się bydła, także mięczaki, pędraki i pajęczaki.

Rozmnażanie

Gatunek monogamiczny. Gniazduje na ziemi. Gniazdo zbudowane z łodyg i liści traw. Wyścielane jest włosiem. Samica składa raz w roku 5-6 jaj (zdarzają się dwa lęgi) w okresie od maja do początku czerwca. Inkubacja trwa 13 dni, a pisklęta opuszczają gniazdo już po 11 dniach. Pisklęta są gniazdownikami. Nierzadki pliszki te wysiadują jaja kukułki.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to ptak chroniony.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-13, GAT-595


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pliszka żółta
  tlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona       

Pliszka żółta pojawia się w naszym kraju.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy pliszki żółtej.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Pliszka żółta odlatuje z Polski na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.