Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Pustułka (Falco tinnunculus)

Pustułka (Falco tinnunculus) to najliczniejszy sokół w naszym kraju. Ma dość wąskie, zaokrąglone na końcach skrzydła. Ogon jest bardzo długi. Samiec ma niebieską głowę i charakterystyczny wąs. Na końcu niebieskawego ogona znajduje się czarna przepaska. Grzbiet i pokrywy skrzydłowe są brązowawe z czarnym kreskowaniem. Samica jest brązowa, a ogon jest prążkowany. U samca i samicy spód ciała jest kremowy, ciemno kreskowany. Młode ptaki są podobne do samicy. Mają jednak jaśniejsze barwy i gęstsze kreskowanie. Nogi są jaskrawo żółte z czarnymi, długimi szponami.

Pustułka (Falco tinnunculus)
© jurra8 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pustułka (Falco tinnunculus)
Nazwy obce
angielska: Common kestrel
niemiecka: Turmfalke
czeska: Poštolka obecná
francuska: Faucon crécerelle
hiszpańska: Cernícalo vulgar
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pustułka - mapa występowania na świeciePustułka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 32 cm do 37 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 68 cm do 78 cm.
Ciężar: od 130 g do 300 g
Maksymalna długość życia
16 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Sokołowate (Falconidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Lubi obszary rolnicze, tereny zabudowane i góry.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten wypatruje ofiary zawisając w powietrzu i charakterystycznie trzepocząc skrzydłami lub przesiadując na różnych stanowiskach obserwacyjnych. Na swoje ofiary spada z powietrza lub łapią je w locie. Czasem zbiera ofiary z ziemi (na przykład szarańczaki). Poluje na otwartych terenach. Prowadzi częściowo osiadły tryb życia. Wędrówki podejmują osobniki z północnego obszaru występowania oraz ptaki młode. Poza lęgami żyją samotnie.

Pożywienie

Podstawą ich diety są gryzonie. Czasem polują na ptaki i owady, jeszcze rzadziej na jaszczurki.

Rozmnażanie

Pustułka jest monogamiczna. Czasem samce związują się z dwiema samicami. Jaja samica składa w dziuplach, skalnych szczelinach, na wieżach kościelnych, wyłomach w murach, a także w gniazdach krukowatych i budkach lęgowych. Nie buduje gniazda. Gniazdowanie może się odbywać w koloniach. Samica składa zwykle od 3 do 6 jaj, wyjątkowo do 9. Jaja pojawiają się w odstępach 1-2 dni. Okres inkubacji trwa 27-29 dni. Samiec dostarcza do gniazda pożywienie. Po miesiącu młode są już zdolne do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To najczęściej występujący przedstawiciel sokołów w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-04-21, ART-GAT763


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
pustułka
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaOkres występowania pustułki w Polsce.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy