Ryjówka etruska

Ryjówka etruska (Suncus etruscus) to niewielkich rozmiarów ssak z rodziny ryjówkowatych, uchodzący za najmniejszego ssaka na świecie. Ciało jest pokryte rudawym z wierzchu i szarym futrem od spodu. W futrze widoczne dłuższe włosy.


Ryjówka etruska (Suncus etruscus)
© Dzięki uprzejmości ZOO we Wrocławiu

Występowanie i środowisko

Ryjówka etruska występuje na Półwyspie Pirenejskim, Apenińskim i na Bałkanach, a także w północnej części Afryki oraz dość szeroko w Azji. Zasiedla zarośla, ogrody, sady, tereny skaliste.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzę o nocnej aktywności.

Morfologia i anatomia

Długość ciała bez ogona tego ssaka wynosi 3,6-5,2 cm, a długość ogona 2,4-2,9 cm. Ciężar ciała to zaledwie 2-2,5 g.

Pożywienie

To bardzo żarłoczny ssak. Potrafi zjeść dziennie 1,3-krotność masy swojego ciała. Podstawą jego diety są owady.

Rozmnażanie

Gniazduje pośród korzeni, w skalnych szczelinach. Ciąża trwa 2-4 tygodnie. Samica rodzi zwykle 4-6 nagich młodych. Młode są ślepe.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ryjówka etruska to najmniejszy ssak na świecie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-17, GAT-3805



Wiadomości

Najmniejszy ssak na świecie

Najmniejszy ssak na świecie

Za największego ssaka świata uważa się płetwala błękitnego, który mierzy nawet 30 metrów i osiąga masę 180 ton. Po drugiej stronie skali znajduje się ryjówka etruska – dorasta maksymalnie do 5 cm długości (bez ogona), przy masie ciała 2,5 g. Ten miniaturowy ssak właśnie zamieszkał we wrocławskim zoo.


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.