Blarina krótkoogonowa

Blarina krótkoogonowa (Blarina brevicauda) to gatunek ssaka z rodziny ryjówkowatych, przypominający z wyglądu kreta. Ubarwienie ciała ciemnoszare, nieco jaśniejsze od spodu. Ogon krótki. Małżowiny uszne bardzo małe, schowane w sierści. Małe są również oczy. Pyszczek ryjkowaty. znanych jest 11 podgatunków blariny krótkoogonowej.


Blarina krótkoogonowa(Blarina brevicauda)
© epantha - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-05, GAT-610911




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.