Logo Media Nauka

Szlachar (Mergus serrator)
© belgerdy - Fotolia.com

Szlachar

Szlachar (Mergus serrator) to ptak z rodziny kaczkowatych, zaliczany do traczy. Ciało szlachara jest dość smukłe, a dziób długi i wąski. Samiec jest większy od samicy i jaskrawiej ubarwiony. Samiec i samica mają na głowie rozdwojony czub. Upierzenie godowe samca jest czarne z metalicznym połyskiem na głowie i szyi, białe w środkowej części szyi, rdzawe na wolu z ciemnym plamkowaniem, białe od spodu, szare z boków i czarne z wierzchu. Głowa i szyja samicy jest rdzawa, reszta ciała szara. W upierzeniu spoczynkowym samiec ma podobne upierzenie do samicy.

Występowanie i środowisko PL

Szlachar występuje w północnych obszarach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Zimuje na Bałtyku, Morzu Północnym, Śródziemnym, Atlantyku i Pacyfiku. Zasiedla wody w lasach i tundrze, morskie wybrzeża i fiordy, a także wysepki. W Polsce to nieliczny ptak lęgowy, spotykany na Mazurach. Podczas zimy spotykany na Bałtyku. Liczny podczas wędrówek.

Tryb życia i zachowanie

Poluje gromadnie. To ptak wędrowny. Do Polski przylatuje od marca do maja. Odlatuje w okresie od października do grudnia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 52-62 cm, ciężar 700-1400 g.

Pożywienie

Poluje na ryby, za którymi nurkuje.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi pod krzewami, rzadziej w trzcinie, zwykle daleko od wody. Samica raz do roku od połowy maja do początku czerwca składa 5-15 jaj. Okres inkubacji to 32 dni. Jaja wysiaduje sama i sama opiekuje się pisklętami. Pisklęta po 1-2 dniach od wyklucia są prowadzone do zbiornika wody.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek w Polsce znajdujący się pod ochroną.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-01, GAT-2218

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Szlachar
         

Do Polski przylatuje szlachar.

          

Okres rozrodu szlachara.

         

Szlachar odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBernikla białolica
Branta leucopsis
ikonaBernikla kanadyjska
Branta canadensis
ikonaBernikla obrożna
Branta bernicla
ikonaBernikla rdzawoszyja
Branta ruficollis
ikonaBielaczek
Mergellus albellus
ikonaBirginiak
Polysticta stelleri
ikonaCyraneczka
Anas crecca
ikonaCyraneczka karolińska
Anas carolinensis
ikonaCyranka
Anas querquedula
ikonaCzernica
Aythya fuligula
ikonaCzerniczka
Aythya collaris
ikonaDrzewica dwubarwna
Dendrocygna bicolor
ikonaDziwonos
Sarkidiornis melanotos
ikonaEdredon
Somateria mollissima
ikonaEdredon okazały, turkan
Somateria spectabilis
ikonaGągoł
Bucephala clangula
ikonaGęgawa
Anser anser
ikonaGęsiówka egipska
Alopochen aegyptiacus
ikonaGęś białoczelna
Anser albifrons
ikonaGęś domowa
Anser anser f. domestica
ikonaGęś garbonosa
Anser cygnoides domesticus
ikonaGęś hawajska
Branta sandvicensis
ikonaGęś krótkodzioba
Anser brachyrhynchus
ikonaGęś mała
Anser erythropus
ikonaGęś zbożowa
Anser fabalis
ikonaGłowienka
Aythya ferina
ikonaHełmiatka
Netta rufina
ikonaKaczka domowa
Anas platyrhynchos f. domestica
ikonaKamieniuszka
Histrionicus histrionicus
ikonaKapodziób
Cereopsis novaehollandiae
ikonaKarolinka
Aix sponsa
ikonaKazarka, kazarka rdzawa
Tadorna ferruginea
ikonaKrakwa
Anas strepera
ikonaKrzyżówka
Anas platyrhynchos
ikonaLodówka
Clangula hyemalis
ikonaŁabędź czarnodzioby
Cygnus columbianus
ikonaŁabędź czarnoszyi
Cygnus melanocoryphus
ikonaŁabędź czarny
Cygnus atratus
ikonaŁabędź krzykliwy
Cygnus cygnus
ikonaŁabędź niemy
Cygnus olor
ikonaŁabędź trąbiący
Cygnus buccinator
ikonaMandarynka
Aix galericulata
ikonaMarkaczka
Melanitta nigra
ikonaNurogęś
Mergus merganser
ikonaOgorzałka
Aythya marila
ikonaOgorzałka mała
Aythya affinis
ikonaOhar
Tadorna tadorna
ikonaPłaskonos
Anas clypeata
ikonaPodgorzałka
Aythya nyroca
ikonaRożeniec
Anas acuta
ikonaRóżanka
Rhodonessa caryophyllacea
ikonaSterniczka jamajska
Oxyura jamaicensis
ikonaŚnieżyca duża
Anser caerulescens
ikonaŚnieżyca mała
Anser rossii
ikonaŚwistun
Anas penelope
ikonaŚwistun chilijski
Mareca sibilatrix
ikonaUhla
Melanitta fusca
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.