Logo Serwisu Media Nauka


Takin (Budorcas taxicolor)

Takin (Budorcas taxicolor) to ssak z rodziny krętorogich, krewniak piżmowołu, o masywnej budowie ciała. Zarówno samiec jak i samica ma rogi o długości do 63 cm. Ma silnie rozwinięte racice boczne. Ubarwienie od żółtobiałego do brązowoszarego, na grzbiecie występuje ciemna pręga. Zagrożony wyginięciem. Na wolności żyje tylko kilkaset sztuk.

Takin (Budorcas taxicolor)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Takin (Budorcas taxicolor)
Nazwy obce
angielska: Takin
niemiecka: Takin
czeska: Takin
francuska: Takin
hiszpańska: Takin
Pierwsze opisanie gatunku
Hodgson, 1850
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Takin - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 170 cm do 220 cm
Wysokość w kłębie: 130 cm
Długość ogona: 20 cm
Ciężar: od 230 kg do 350 kg
Podgatunki
B. t. bedfordi
B. t. taxicolor
B. t. tibetana
B. t. whitei
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Wschodnia część Himalajów oraz sąsiednie pasma gór Indii, Półwyspu Indochińskiego i Chin. Zamieszkuje gęste zarośla. Występuje na wysokości od 2400 do 4250 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Latem gromadzi się w stada, które zimą się rozpraszają. Aktywny o zmierzchu i nocą. W dzień jest aktywny tylko w pochmurne dni. Lubi odwiedzać gorące źródła mineralne. Jest bardzo agresywny. Potrafi zaatakować nawet człowieka nawet wtedy, gdy nie jest prowokowany.

Pożywienie

Trawy i inne rośliny, zimą zjada wierzbowe pędy, bambusy.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na lipiec-sierpień. Byki są wówczas bardzo agresywne. W marcu lub kwietniu samica rodzi zwykle jedno młode. Po trzech dniach młode samodzielnie podąża za matką.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-23, ART-GAT189




Polecamy