Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Trzciniak
(Acrocephalus arundinaceus)

Trzciniak (Acrocephalus arundinaceus) to ptak trochę większy od wróbla. Ma szarobrunatny wierzch ciała, spód kremowy. Nad okiem biegnie jasna brew. Brak dymorfizmu płciowego. Ma dość duży dziób.

Trzciniak (Acrocephalus arundinaceus)
© Cosmin Manci - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Trzciniak (Acrocephalus arundinaceus)
Nazwy obce
angielska: Great Reed-warbler, Great Reed-Warbler, Great Reed Warbler
niemiecka: Drosselrohrsänger
czeska: Rákosník velký
francuska: Rousserolle turdoïde
hiszpańska: Carricero tordal
Pierwsze opisanie gatunku
(Temminck & Schlegel, 1847)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Trzciniak - mapa występowania na świecieTrzciniak - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 18 cm do 20 cm
Długość ogona: 8 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 24 cm do 29 cm.
Ciężar: od 24 g do 40 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)
Głos
Trzciniak śpiewa bardzo głośno terkoczącym głosem, siedząc często na trzcinie.
Posłuchaj śpiewu trzciniaka (obok w sekcji Tryb życia i zachowanie).
Jaja
Średnie wymiary: 22,6 mm × 16,3 mm

Występowanie i środowisko

Jest to ptak zamieszkujący trzcinowiska, szuwary Europy, Azji, zimuje w Afryce i Azji południowej.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak wędrowny. Nasze osobniki zimują w Afryce na południe od Sahary. Poza okresem lęgowym przebywa samotnie. W poszukiwaniu pokarmu przemierza szuwary. Poluje też na ziemi i w powietrzu.

Posłuchaj śpiewu trzciniaka. To jeden z najpiękniejszych odgłosów natury.

Pożywienie

Zjada głównie owady, pajęczaki, ślimaki i inne drobne bezkręgowce. Czasem zjada także małe rybki oraz kijanki. Pod koniec lata zjada owoce czarnego bzu i nasiona roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazdo to wysoka czarka umocowana na łodygach trzciny do 1 m nad lustrem wody. Samica składa od 3 do 6 jaj dopiero w maju. Jaja składane są w każdej dobie. Samica zaczyna wysiadywanie po złożeniu ostatniego jaja. Trwa to 14 dni. Samiec bierze udział w opiece nad potomstwem. Po około 2 tygodniach młode są już lotne. Usamodzielniają się przez kolejne dwa tygodnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce objęty jest ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria

Filmy


© medianauka.pl, 2015-05-05, GAT-789
Data aktualizacji artykułu: 2017-05-03



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
trzciniak
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Okres obserwacji w Polsce trzciniaka.

    tlo-ikona       

Samica trzciniaka składa jaja w pierwszym lęgu.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.