Ara epoletowa, ara czerwonoramienna

Ara epoletowa, ara czerwonoramienna (Diopsittaca nobilis) to przedstawiciel małych ar o zielonym upierzeniu z czerwonymi epoletami (stąd nazwa), dość dużym dziobem i charakterystyczną dużą białą obwódką wokół oczu. Samiec i samica wyglądają podobnie. Samica czasem jest mniejsza.


Ara epoletowa, ara czerwonoramienna(Diopsittaca nobilis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu© medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Lasy deszczowe, plantacje, sawanny w Ameryce Południowej, czasem pobliża ludzkich osad. Pionowy zasięg występowania to 1400 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy duże stada. Ara epoletowa jest ptakiem towarzyskim i ciekawskim.

Pożywienie

Ara epoletowa zjada nasiona i owoce.

Rozmnażanie

Samica składa 2-5 jaj, które wysiaduje przez 24 dni. Nocą samiec dołącza do samicy.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejsza ara na świecie.


Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To przyjemny w hodowli ptak.

Rodzaj klatki i wyposażenie:

Inne warunki chowu: W dużej wolierze można trzymać 3 pary papug. Nowej papugi w wolierze nie można umieszczać podczas lęgów. Arze epoletowej trzeba zapewnić możliwość latania przez kilka godzin dziennie. Jest to papuga wrażliwa na zimno i przeciąg.

Pokarm: Karmimy ten gatunek gotowymi mieszankami z granulatami, prosem w kłosach, orzechami, jagodami, warzywami, bananami, kolbami kukurydzy.

Rozmnażanie: Pary w hodowli potrzebują całorocznej budki lęgowej.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-17, GAT-515




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.