PL

Bielaczek

Bielaczek (Mergellus albellus) to gatunek nielicznego ptaka z rodziny kaczkowatych, zaliczany do traczy. Ma dość krótki dziób. Samiec jest nieco większy od samicy. Samiec w szacie godowej jest biały, z czarnymi elementami w okolicach oczu, czuba, grzbietu i piersi. Obie płci w szacie spoczynkowej mają szary grzbiet z jaśniejszymi bokami, szuję i boki głowy są rdzawe.


Bielaczek (Mergellus albellus)
Samiec bielaczka. © pngstudio - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To gatunek lęgowy w północnych rejonach Europy i Azji. W Europie małe kolonie lęgowe występują tylko w Skandynawii i Rosji. W Polsce to ptak przelotny i zimujący, spotykany najczęściej na ujściach rzek oraz w płytkich zbiornikach wody słodkiej.

Tryb życia i zachowanie

Nurkuje za pożywieniem. To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 39-50 cm, ciężar 500-950 g.

Pożywienie

Zimą bielaczki polują na ryby, latem także na owady i drobne wodne zwierzęta.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach oraz w skrzynkach lęgowych. Wyprowadza jeden lęg w roku. w Zniesieniu 5-14 jaj. Samica wysiaduje i opiekuje się pisklętami sama.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-01, GAT-2221




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.