Logo Media Nauka
PL

Fruczak gołąbek

Fruczak gołąbek (Macroglossum stellatarum) to piękny, duży motyl (ćma) z rodziny zawisakowatych, który do złudzenia przypomina kolibra, gdyż zawisa nad kwiatami trzepocząc skrzydłami z bardzo dużą częstotliwością zupełnie jak koliber. Spija nektar z kielicha kwiatu za pomocą długiej ssawki. Przednie skrzydła są szare, tylne rdzawe. Gąsienice są zielone lub brązowawe. Po bokach ich ciała ciągną się żółtawe linie.

Fruczak gołąbek (Macroglossum stellatarum)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Fruczak gołąbek
Nazwa łacińska
Macroglossum stellatarum
Nazwy obce
angielska: Hummingbird hawk-moth
niemiecka: Taubenschwänzchen
czeska: Dlouhozobka svízelová
francuska: Moro sphinx, Sphinx colibri, Sphinx du caille-lait
hiszpańska: Esfinge colibrí
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Fruczak gołąbek - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Rozpiętość skrzydeł: od 50 mm do 70 mm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Motyle (Lepidoptera)
Rodzina: Zawisakowate (Sphingidae)

Występowanie i środowisko

Europa, Afryka Północna, Azja Południowa. Można go spotkać na łąkach i polach, ogrodach, rabatach kwiatowych.

Tryb życia i zachowanie

Fruczak gołąbek jest ćmą, która lata w dzień. Najczęściej można ją jednak spotkać o zmierzchu. Do Polski przylatuje wiosną z południa, składa jaja i na jesień obserwujemy już dorosłe osobniki. To gatunek migrujący. Wiosną przylatują do nas osobniki z południa Europy.

Pożywienie

Nektar kwiatów. Gąsienica żywi się kwiatami przytulii.

Rozmnażanie

Gąsienica jest zielono-brązowa z wyraźnym, niebieskim rogiem.

NE

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

Ciekawostki

Ćma ta wygląda przy kwiatostanach jak koliber.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-02-18, GAT-109

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
fruczak gołąbek
      

Możliwość obserwacji fruczaka gołąbka w Polsce.

          

Okresy lotu pierwszego pokolenia fruczaka gołąbka w Polsce.

        

Okresy lotu drugiego pokolenia fruczaka gołąbka w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.