Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Krakwa (Anas strepera)

Krakwa (Anas strepera) to skromnie ubarwiona kaczka, bardzo nielicznie gniazdująca w Polsce. Samiec w szacie godowej ma ciemny, popielaty kolor, czarny dziób, ciemną głowę z wierzchu, prążki na przedzie i po bokach, czarny tył. Na skrzydle znajduje się białe lusterko oraz rdzawa plama. Samica przypomina samicę kaczki krzyżówki, ma jednak biały spód, a na dziobie pomarańczowe paski.

Krakwa (Anas strepera)
© asfloro - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Krakwa (Anas strepera)
Nazwy obce
angielska: Gadwall
niemiecka: Schnatterente
czeska: Kopřivka obecná
francuska: Canard chipeau
hiszpańska: ánade friso
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Krakwa - mapa występowania na świecieKrakwa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 45 cm do 56 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 82 cm do 95 cm.
Ciężar: od 500 g do 1.1 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej, W Polsce spotykany jest na płytkich zbiornikach wodnych, doliny rzek, stawach rybnych.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak wędrowny. W okresie poza lęgami gromadzi się w grupy, nierzadko z innymi gatunkami kaczek. Podczas migracji tworzy czasem bardzo duże stada, złożone nawet z tysięcy osobników. Ptak ten pływa w mocnym wynurzeniu, a nurkuje bardzo płytko.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego: liście, łodygi i korzenie, pączki, nasiona zarówno roślin wodnych jak i lądowych. Roślinną dietę uzupełnia drobnymi zwierzętami wodnymi.

Rozmnażanie

Odbywa zbiorowe toki już pod koniec lata i jesienią. Wtedy właśnie ptaki te łączą się w pary, które po złożeniu jaj zwykle rozpadają się. Wyprowadza jeden lęg w roku. Samica składa od 6 do 12, rzadko 15 jaj w maju, zawsze w pobliżu wody, w dołku w ziemi, wyłożonym trawą lub liśćmi oraz puchem. Wysiadywanie rozpoczyna się po złożeniu ostatniego jaja i trwa 26-28 dni. Po 6 tygodniach młode kaczki potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-05-11, ART-GAT796


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
krakwa
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona W Polsce przebywają krakwy.
    tlo-ikona       Samica krakwy składa jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy