Świstun

Świstun (Mareca penelope)

Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz wszystkie zdjęcia.
Liczba dodatkowych zdjęć: 1.

Świstun (Anas penelope) to ptak z rodziny kaczkowatych, mniejszy od krzyżówki, z grupy kaczek właściwych. Samiec (widoczny na zdjęciu) ma bogate ubarwienie, głowa w charakterystycznym kolorze rdzawym. Ma jasnozielone lusterko. Samica skromniej ubarwiona, przeważa kolor brązowy. Dziób krótki, czoło wysokie. W szacie godowej samiec ma głowę i szyję kasztanowatą, a na czole jaśniejsza plama. Pierś czerwonawa, spód biały. Grzbiet i boki prążkowane. W szacie spoczynkowej samiec podobny do samicy, która ma boki czerwonawe, ciemniejszy grzbiet, głowa brunatna, biały brzuch.

Występowanie i środowisko PL

Jeziora i stawy mocno zarośnięte, sąsiadujące ze zbiornikami czystej wody, wybrzeże morza (spotykany w trakcie przelotów w dużych grupach). Północna część Eurazji, zimuje w zachodniej i południowej części Europy oraz południowej Azji, także w Afryce. Bardzo rzadki w Polsce (zaledwie kilka par lęgowych). Chętnie żeruje na łąkach i pastwiskach.

Tryb życia i zachowanie

Gatunek wędrowny. Przeloty od września do kwietnia. Lata szybko z charakterystycznym poświstem. Samiec świstuna wydaje gwiżdżące odgłosy. Samica wydaje chrapliwy odgłos "krrr".

Pożywienie

Pokarm roślinny, głównie zielone części roślin, korzenie traw, trawa morska, glony.

Rozmnażanie

Gniazdo znajduje się na ziemi w pobliżu wody, ukryte pośród roślinności przybrzeżnej. Wyprowadza 1 lęg w roku. Okres lęgowy przypada na koniec maja do lipca. Samica składa 4-11 jaj, które samica wysiaduje 22-28 dni. Świstuny tworzą pary trwalsze niż u innych kaczek. Samiec bierze udział w wychowaniu młodych. Pisklęta przebywają w gnieździe 1 dzień, po czym udają się w kierunku wody. Świetnie chodzą, pływają i nurkują niemalże od chwili wyklucia. Po 45 dniach potrafią już latać. Dojrzałość płciową osiągają po 1-2 latach życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Świstun na żerowanie poświęca większą część dnia a także część nocy.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Trwają przeloty świstuna w Polsce. To okres zimowania tego ptaka, także w Europie.
         Trwa okres lęgowy świstuna.

Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak najgłębiej nurkuje?
Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?
Jaki ptak najszybciej pływa?
Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?
Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Dlaczego ptaki lecą w kluczu?
W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?
Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.78 / 69.27%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2012-03-05, GAT-110




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.