Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Świstun chilijski
(Mareca sibilatrix)

Świstun chilijski (Mareca sibilatrix) to ptak z rodziny kaczkowatych. Dziób i nogi są szarawe. Charakterystyczne jest ubarwienie głowy, w połowie białawe, w połowie czarne. pod skrzydłami rdzawe upierzenie, spód biały, kark, grzbiet, wole czarne z białym rysunkiem. Dobrze znosi niskie temperatury.

Świstun chilijski (Mareca sibilatrix)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Świstun chilijski (Mareca sibilatrix)
Synonimy
Anas sibilatrix, Poeppig, 1829
Nazwy obce
angielska: Chiloe Wigeon
niemiecka: Chilepfeifente
francuska: Canard de Chiloé
hiszpańska: Pato overo, silbón overo
Pierwsze opisanie gatunku
(Poeppig, 1829)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Świstun chilijski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Preferuje płytkie zbiorniki wodne z wodą stojącą lub wolno płynącą.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje na ziemi. Łączy się w pary w okresie lęgowym. Jaja wysiaduje samica, a samiec czuwa w pobliżu. Po wykluciu się piskląt bierze udział w ich wychowaniu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-505








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.