Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Łoś
(Alces alces)

Łoś (Alces alces) to największy ssak z rodziny jeleniowatych, występujący w Polsce. Ma bardzo silną głowę i kończyny. Ma łopatowate lub konarowate poroże, którego rozpiętość sięga 160 cm. Typ poroża zależy od tego co łoś zjada. Poroże nosi jedynie samiec. Samica nazywana jest łoszą lub klępą. Jest mniejsza od samca. Sierść latem jest ciemnobrunatna, czasem czarna, zimą - szara. Ma jaśniejsze nogi (prawie białe). Młode mają rudą sierść nie są cętkowane jak większość innych jeleniowatych. Poroże zrzucają od grudnia do stycznia. Łoś ma bardzo dobry słuch i słaby wzrok.

Czasem rozróżnia się dwa gatunki:
Alces alces, (Linnaeus, 1758), zamieszkujący obszar Europy i wschodniej części Azji
Alces americanus, (Clinton, 1822), zamieszkujący obszar Ameryki Północnej i wschodniej części Azji (głównie Syberię).

Łoś (Alces alces)
© Corel Co.

Nazwa gatunku
Łoś (Alces alces)
Nazwy obce
angielska: Alces alces: Moose, Eurasian Elk, Elk, European Elk, Eurasian Moose, Siberian Elk, Alces americanus: Moose, Siberian Elk
niemiecka: Elch
czeska: Los evropský
francuska: Élan
hiszpańska: Alce
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Łoś - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 250 cm do 300 cm
Długość ogona: 13 cm
Ciężar: od 400 kg do 825 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Podgatunki
Rozróżnia się kilka podgatunków.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Półwysep Skandynawski, północna część wschodniej Europy, północna część Mongolii i Chin, Alaska, Kanada, północna część USA. W Polsce można go spotkać w okręgu białostockim oraz w Kampinoskim Parku Narodowym. Lasy z torfowiskami i bagnami.

Jego ulubionym środowiskiem są lasy z torfowiskami i trzęsawiskami, bagnami, jeziorami.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny rano i wieczorem, żeruje też w nocy. Bardzo dobrze i wytrwale pływa. Porusza się powoli i niezgrabnie. Nigdy nie galopuje.

Jest zwierzęciem cichym. Odzywa się w zasadzie tylko podczas godów.

Żyje samotnie lub w małych grupach rodzinnych. Latem spotkać można samca z jedną lub dwiema samicami i młodymi. Zimą spotyka się większe grupy.

Pożywienie

Rośliny zielne, młode pędy, kora osiki, topoli, wierzby, brzozy.

Rozmnażanie

Okres godowy trwa od sierpnia lub września przez 4 tygodnie do października w Eurazji, do listopada w Ameryce. Samce walczą o samice. Ciąża trwa 242-250 dni, po której samica rodzi zwykle 1-2 młode w kwietniu lub maju. Karmi je mlekiem do 4 miesięcy. Młode już w drugim tygodniu życia pobierają pokarm roślinny. Matka opiekuje się młodymi do 2 lat, wtedy też młode osiągają dojrzałość płciową (czasem do 3 lat). Po 5 latach młode osiągają dorosłe rozmiary.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to największy ssak z rodziny jeleniowatych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-31, GAT-228


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
łoś
       tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Trwa ruja łosia

   tlo-ikonatlo-ikona       

Na świat przychodzą młode łosie

tlo-ikona          tlo-ikona

Łosie zrzucają poroże

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.