Logo Serwisu Media Nauka

Renifer, ren, karibu
(Rangifer tarandus)

Renifer, ren, karibu (Rangifer tarandus) to gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych. Nazwę karibu stosuje się dla podgatunków północnoamerykańskich. Samice są znacznie mniejsze od samców. Ubarwienie sierści od ciemnobrązowego do białego. Sierść jest wełnista, o dobrych właściwościach izolacyjnych. Chroni zwierzę przed utratą ciepła. Poroże występuje zarówno u samców jak i u samic, czego nie obserwujemy u innych jeleniowatych. Poroże jest dość duże, czasem łopatowate. Samce zrzucają je na początku zimy, samice - wiosną. Ren ma szerokie racice, co ułatwia poruszanie się po śniegu. Ren jest zwierzęciem łownym oraz domowym. Umożliwia byt Lapończykom i innych ludów północy. Dostarcza mleka, skóry, mięsa i siły pociągowej.

Renifer, ren, karibu (Rangifer tarandus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Renifer, ren, karibu (Rangifer tarandus)
Nazwy obce
angielska: Reindeer, Caribou, Peary Caribou
niemiecka: Ren, Rentier, Karibu
czeska: Sob polární, sob arktický, karibu
francuska: Renne
hiszpańska: Reno
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Renifer, ren, karibu - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 130 cm do 22 cm
Długość ogona: 20 cm
Ciężar: od 60 kg do 315 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Tajga i tundra we wszystkich obszarach arktycznych, a więc Ameryka Północna i Eurazja. W Skandynawii występuje nawet na wysokości do 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Ogromne stada wędrują na bardzo duże odległości w poszukiwaniu pokarmu.

Pożywienie

Zimą pokarm stanowią porosty i gałązki. Latem renifery zjadają trawę, liście, zioła, mchy, gałązki, grzyby. W okresie głodu zjadają też małe ssaki, pisklęta, jaja ptasie, ryby. Na lemingi urządzają polowania.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na połowę września. Od 5 do 40 samic gromadzi się wokół samca w haremie. Ciąża trwa 192-246 dni. Młode przychodzą na świat nierzadko podczas mrozów od maja do czerwca. Samica rodzi zwykle jedno młode, które tuż po narodzeniu (po dwóch godzinach) zaczyna samodzielnie chodzić. Samica karmi młode przez 5-6 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podczas epoki lodowcowej był także zwierzęciem spotykanym w Polsce. Dziś spotyka się jego szczątki kopalne.

Renifery w bajkach stanowią zaprzęg Świętego Mikołaja.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-18, GAT-184








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.