Jelonek czubaty

Jelonek czubaty (Elaphodus cephalophus) to gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych, bliski krewniak mundżaka. Szczeciniasta sierść jest brązowa z wierzchu, biaława na brzuchu. Głowa i szyja są ciemno umaszczone. Na głowie charakterystyczny czub z włosia. Ogon os spodu biały. Białe są też czubki uszu. Poroże słabo rozwinięte. Samce mają długie górne kły, zakrzywione, wystające na zewnątrz pyska.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Jelonek czubaty występuje na górskich terenach Chin i Birmy, zawsze blisko wody i w gąszczu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi samotniczy tryb życia, rzadko widywany w parach. W czasie godów jelonek ten odzywa się głosem, przypominającym szczekanie psa.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 110-160 cm, ogona 7-15 cm, wysokość w kłębie 52-72 cm, a ciężar ciała 40-50 kg.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 180 dni. Samica rodzi zwykle 1, rzadziej 2 młode.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Elaphodus c. cephalophus, Milne-Edwards, 1872
  • Elaphodus c. forciensus, Lydekker, 1904
  • Elaphodus c. ichangensis, Lydekker, 1904
  • Elaphodus c. michianus, (Swinhoe, 1874)

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaSarna europejska
Capreolus capreolus
ikonaJeleń szlachetny
Cervus elaphus
ikonaJeleń wschodni
Cervus nippon
ikonaAksis czytal
Axis axis
ikonaMulak białoogonowy
Odocoileus virginianus
ikonaJeleniec białowargi
Przewalskium albirostris
ikonaHuemal peruwiański
Hippocamelus antisensis
ikonaAksis bengalski
Axis porcinus
ikonaJeleniak bagienny
Blastocerus dichotomus
Jeleniowate
Jeleniowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2019-07-22, GAT-3973
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-03




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.