Mysz karłowata

Mysz karłowata (Mus minutoides) to gatunek ssaka z rodziny myszowatych. Wierzch brązowawy, spód biały. Ogon niezbyt długi, słabo owłosiony. Nos i koniec pyszczka różowe. Inna nazwa, z jaką się można spotkać w literaturze to afrykańska mysz pigmejska. Mysz ta ma niewielkie torby policzkowe, które służą do przenoszenia pokarmu.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w różnych środowiskach w Afryce od równika (gdzie jej występowanie zanika) po południową część kontynentu.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzę socjalne.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 7 cm, ogona dodatkowo 4 cm, a ciężar ciała 12 g. Samica jest nieco większa od samca.

Rozmnażanie

Samica rodzi 2-4(7) młodych. Nierzadko matka zjada młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Mus kasaicus (Cabrera, 1924)
Pytania

Pytania

Czy mysz karłowata brzydko pachnie?

Nie.



Pokrewne gatunki ssaków

ikonaMysz domowa
Mus musculus
Myszowate
Myszowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Hubert Zientek - Małe ssaki domowe, 978-83-7887-122-4, Wydawnictwo Dragon 2015

© medianauka.pl, 2019-06-16, GAT-623537




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.