Logo Media Nauka

Pingwin mały

Pingwin mały, pingwinek mały (Eudyptula minor) to najmniejszy ptak z rodziny pingwinów. Ma czarny dziób, większy u samca. Upierzenie z wierzchu jest niebieskawe z lekkim połyskiem, od spodu białe. Dziób oraz nogi mają szarą barwę.

Pingwin mały (Eudyptula minor)
© Olga Khoroshunova - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pingwin mały
Nazwa łacińska
Eudyptula minor
Nazwy obce
angielska: Little Penguin, Blue Penguin, Fairy Penguin
niemiecka: Zwergpinguin
czeska: Tučňák nejmenší
hiszpańska: Pingüino azul, Pingüino del hada, Pingüino pequeño
Pierwsze opisanie gatunku
(Forster, 1781)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Pingwin mały - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 40 cm
Ciężar: do 880 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pingwiny (Sphenisciformes)
Rodzina: Pingwiny (Spheniscidae)

Występowanie i środowisko

Występuje licznie u wybrzeży Australii i Nowej Zelandii.

Tryb życia i zachowanie

Zwykle żeruje w odległości do 20 km od brzegu. Podczas okresu rozrodczego odległość ta wynosi do 6 km. Do miejsc lęgowych może wędrować nawet 700 km. Pingwiny małe nurkują na małe głębokości - zwykle do kilku metrów.

Morfologia i anatomia

Osiąga 40-45 cm długości ciała i ciężar do 880 g.

Pożywienie

Poluje na małe ryby, głowonogi i skorupiaki, w tym kryl.

Rozmnażanie

Odbywa skomplikowane toki. Gniazduje w norach lub pod nawisami skalnymi, pod krzewem lub korzeniami. Samica znosi 1-2, rzadko 3 jaja, które razem z samcem wysiaduje przez 38 dni. Młode opuszczają gniazdo po około 2 miesiącach. Przystępuje do lęgów raz lub dwa razy w roku.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-11-04, GAT-2008





© Media Nauka 2008-2018 r.