Logo Media Nauka

Pingwin żółtooki

Pingwin żółtooki (Megadyptes antipodes) to średniej wielkości ptak z rodziny pingwinów, żyjący u wybrzeży Nowej Zelandii. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Megadyptes.

Pingwin żółtooki (Megadyptes antipodes)
© Fyle - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje wyłącznie na południowo-wschodnich wybrzeżach Nowej Zelandii, wyspach Auckland oraz wyspie Campbella.

Tryb życia i zachowanie

W przeciwieństwie do wielu innych pingwinów ten prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała dorosłego osobnika to około 75 cm. Górna część tułowia ma barwę łupkowoszarą, spód białą, wierzch głowy i twarz żółte, a boki głowy brązowe.

Rozmnażanie

Pingwin żółtooki gnieździ się w niewielkich koloniach lęgowych, które zakłada na obszarach o gęstej roślinności. Znosi dwa jaja. Okres wysiadywania trwa 40-50 dni. Samiec i samica podczas wysiadywania zmieniają się na gnieździe co 1-2 dni.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-02, GAT-2009


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin białobrewy
Pygoscelis papua
ikonaPingwin cesarski
Aptenodytes forsteri
ikonaPingwin grubodzioby
Eudyptes pachyrhynchus
ikonaPingwin królewski
Aptenodytes patagonicus
ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin magellański
Spheniscus magellanicus
ikonaPingwin mały
Eudyptula minor
ikonaPingwin maskowy
Pygoscelis antarctica
ikonaPingwin peruwiański
Spheniscus humboldti
ikonaPingwin przylądkowy
Spheniscus demersus
ikonaPingwin równikowy
Spheniscus mendiculus
ikonaPingwin skalny
Eudyptes chrysocome
ikonaPingwin szczotkoczuby
Eudyptes sclateri
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.