Rakojad

Rakojad (Cochlearius cochlearius) to ptak do niedawna zaliczany do rodziny czaplowatych, od niedawna przez niektórych systematyków zaliczany do odrębnej rodziny rakojadów. Głowa z wierzchu ma czarny kolor. Widoczny czub, który opada na kark. Czoło i policzki jasno ubarwione. Wierzch jasnoszary, spód rdzawy. Dziób ma łopatowaty kształt, jest szeroki, czarny z żółtawym spodem.


Rakojad(Cochlearius cochlearius)
© Martin - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Północnej (Od Meksyku do Ameryki Środkowej) oraz w północnej części Ameryki Południowej. Preferuje tereny bagniste, mokradeł, bagna mangrowe, laguny.

Tryb życia i zachowanie

Pokarm jest lokalizowany za pomocą dotyku. To ptak o nocnej aktywności. Jest samotnikiem.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45-53 cm.

Pożywienie

Rakojad żywi się skorupiakami, rybami i owadami.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach i krzewach w parach, czasem w koloniach, także z innymi gatunkami czapli. W złożeniu 2-4 jaja. Wysiaduje je samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-29, GAT-2128




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.