logo

Rakojad

Rakojad (Cochlearius cochlearius) to ptak do niedawna zaliczany do rodziny czaplowatych, od niedawna przez niektórych systematyków zaliczany do odrębnej rodziny rakojadów. Głowa z wierzchu ma czarny kolor. Widoczny czub, który opada na kark. Czoło i policzki jasno ubarwione. Wierzch jasnoszary, spód rdzawy. Dziób ma łopatowaty kształt, jest szeroki, czarny z żółtawym spodem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Północnej (Od Meksyku do Ameryki Środkowej) oraz w północnej części Ameryki Południowej. Preferuje tereny bagniste, mokradeł, bagna mangrowe, laguny.

Tryb życia i zachowanie

Pokarm jest lokalizowany za pomocą dotyku. To ptak o nocnej aktywności. Jest samotnikiem.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45-53 cm.

Pożywienie

Rakojad żywi się skorupiakami, rybami i owadami.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach i krzewach w parach, czasem w koloniach, także z innymi gatunkami czapli. W złożeniu 2-4 jaja. Wysiaduje je samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-29, GAT-2128




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBąk amerykański
Botaurus lentiginosus
ikonaBączek amerykański
Ixobrychus exilis
ikonaCzapla białoskrzydła
Ardeola bacchus
ikonaCzapla czarnonoga
Ardea intermedia
ikonaCzapla olbrzymia
Ardea goliath
ikonaCzapla rafowa
Egretta gularis
ikonaCzapla siodłata
Ardeola grayii
ikonaŚlepowron orientalny
Gorsachius melanolophus
ikonaBączek ciemny
Ixobrychus sturmii
ikonaBączek czarny
Ixobrychus flavicollis
Czaple, czaplowate
Czaple, czaplowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.