Ratel
Ratel (Mellivora capensis) to drapieżnik z rodziny łasicowatych o charakterystycznym ubarwieniu. Część grzbietowa jest szara, biała lub żółta, pozostała - czarna. Między tymi obszarami występuje biały pasek. Ma duże pazury, grubą skórę.
Zdjęcia - galeria
Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© meoita - Fotolia.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko
Senegal, Sudan, Somali w Afryce i południowa część Azji od Półwyspu Arabskiego po Zatokę Bengalską.
Tryb życia i zachowanie
Ratel jest aktywny nocą i za dnia. Odbywa dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. Potrafi chodzić po drzewach.
Pożywienie
Ratel jest wszystkożerny. Zjada bezkręgowce, drobne ssaki, jaszczurki, węże (także kobry), padlinę, rośliny. Jego przysmakiem jest miód.
Rozmnażanie
Po ciąży, która trwa 6 miesięcy rodzą się zwykle 2 młode.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
W poszukiwaniu miodu ratel współpracuje z ptakiem o nazwie miodowód, który nawołuje i prowadzi ratela do wyśledzonego gniazda pszczół. Ptak zadowala się resztkami pozostawionymi przez drapieżnika.
Pokrewne gatunki ssaków
Najbardziej cuchnące ssaki świata

Człowiek nie ma dobrego węchu. Są jednak zwierzęta, które człowiek wyczuje po zapachu z odległości nawet kilkuset metrów.
Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?
© medianauka.pl, 2013-02-15, GAT-334