Ratel miodożerny

Ratel miodożerny (Mellivora capensis)

© meoita - Fotolia.com

Ratel (Mellivora capensis) to drapieżnik z rodziny łasicowatych o charakterystycznym ubarwieniu. Część grzbietowa jest szara, biała lub żółta, pozostała - czarna. Między tymi obszarami występuje biały pasek. Ma duże pazury, grubą skórę.

Występowanie i środowisko

Senegal, Sudan, Somali w Afryce i południowa część Azji od Półwyspu Arabskiego po Zatokę Bengalską.

Tryb życia i zachowanie

Ratel jest aktywny nocą i za dnia. Odbywa dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. Potrafi chodzić po drzewach.

Pożywienie

Ratel jest wszystkożerny. Zjada bezkręgowce, drobne ssaki, jaszczurki, węże (także kobry), padlinę, rośliny. Jego przysmakiem jest miód.

Rozmnażanie

Po ciąży, która trwa 6 miesięcy rodzą się zwykle 2 młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W poszukiwaniu miodu ratel współpracuje z ptakiem o nazwie miodowód, który nawołuje i prowadzi ratela do wyśledzonego gniazda pszczół. Ptak zadowala się resztkami pozostawionymi przez drapieżnika.


Pokrewne gatunki ssaków


Najbardziej cuchnące ssaki świata
Człowiek nie ma dobrego węchu. Są jednak zwierzęta, które człowiek wyczuje po zapachu z odległości nawet kilkuset metrów.
Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.47 / 64.9%
2024-01-20



© medianauka.pl, 2013-02-15, GAT-334




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.