Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Ratel
(Mellivora capensis)

Ratel (Mellivora capensis) to drapieżnik z rodziny łasicowatych o charakterystycznym ubarwieniu. Część grzbietowa jest szara, biała lub żółta, pozostała - czarna. Między tymi obszarami występuje biały pasek. Ma duże pazury, grubą skórę.

Ratel (Mellivora capensis)
© meoita - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ratel (Mellivora capensis)
Nazwy obce
angielska: Honey Badger
niemiecka: Honigdachs
czeska: Medojed kapský
francuska: Ratel
hiszpańska: Ratel
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ratel - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 60 cm do 77 cm
Długość ogona: 30 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łasicowate (Mustelidae)

Występowanie i środowisko

Senegal, Sudan, Somali w Afryce i południowa część Azji od Półwyspu Arabskiego po Zatokę Bengalską.

Tryb życia i zachowanie

Ratel jest aktywny nocą i za dnia. Odbywa dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. Potrafi chodzić po drzewach.

Pożywienie

Ratel jest wszystkożerny. Zjada bezkręgowce, drobne ssaki, jaszczurki, węże (także kobry), padlinę, rośliny. Jego przysmakiem jest miód.

Rozmnażanie

Po ciąży, która trwa 6 miesięcy rodzą się zwykle 2 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W poszukiwaniu miodu ratel współpracuje z ptakiem o nazwie miodowód, który nawołuje i prowadzi ratela do wyśledzonego gniazda pszczół. Ptak zadowala się resztkami pozostawionymi przez drapieżnika.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-15, GAT-334








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.