Logo Media Nauka
PL

Norka amerykańska

Norka amerykańska, norka kanadyjska (Mustela vison) to ssak z rodziny łasicowatych, bardzo podobna do norki europejskiej. Jest od niej większa i ma ciemniejsze futro. Ma smukłą budowę ciała, krótkie kończyny. Futro brązowe, ciemniejsze na ogonie i łapach, jaśniejsze na stronie brzusznej. Ze względu na cenne futro jest hodowana na całym świecie, także w Polsce. W dziko występujących populacjach przeważa kolor ciemnokasztanowy. Są też osobniki czarne i brązowe. Na podbródku i piersi występują białe plamy, które u każdego osobnika mają inny układ i kształt. Norka jest mylona z wydrą i tchórzem.

Norka amerykańska (Mustela vison)
© Michael Robbins - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Norka amerykańska
Nazwa łacińska
Mustela vison
Synonimy
Mustela vison Schreber, 1777
Nazwy obce
angielska: American Mink
niemiecka: Amerikanische Nerz, Mink
czeska: Norek americký
francuska: Vison d'Amérique
hiszpańska: Visón americano
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1777)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Norka amerykańska - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 50 cm
Wysokość w kłębie: 20 cm
Ciężar: do 900 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łasicowate (Mustelidae)

Występowanie i środowisko

W Polsce pojawia się zdziczała forma norki amerykańskiej hodowlanej. Pojawił się u nas niedawno. Jest gatunkiem inwazyjnym, który dziś jest obecny na terenie całego już kraju. W naturze występuje prawie w całej Ameryce Północnej. Zwierzę to jest związane z wodnym środowiskiem. występuje zwykle w pobliżu wodnych zbiorników.

Tryb życia i zachowanie

Aktywna o zmierzchu i w nocy. Bardzo dobrze pływa i nurkuje. Pod wodą może przebywać nawet 1 minutę. Poluje zarówno w wodzie jak i na lądzie. Norka amerykańska nie jest płochliwa wobec człowieka i można ją nierzadko obserwować w dzień.

Morfologia i anatomia

Samce są prawie dwa razy większe od samic.

Pożywienie

Drobne gryzonie, ptaki, jaja, ryby, raki, ślimaki, owady, także w niewielkim stopniu pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gody odbywają się wiosną, głównie w marcu. Zwierzęta gonią się i wielokrotnie kopulują. Kopulacja może trwać kilka godzin. Ciąża trwa 42-46 dni. Samica w kwietniu rodzi 3-10 młodych. Oczy młodych otwierają się po miesiącu. Dopiero wówczas małe norki zaczynają jeść mięso. Matka jednak przez kolejny miesiąc karmi jeszcze młode mlekiem.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek łowny przez cały rok.

Ciekawostki

Futro z norki amerykańskiej należy do najcenniejszych w branży.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-11, GAT-293





© Media Nauka 2008-2018 r.