Rukiew wodna
© Heike Rau - Fotolia.com
Rukiew wodna (Nasturtium officinalis) to roślina zielna wieloletnia z rodziny kapustowatych, roślina wodna, lecznicza i niegdyś uprawna.
Występowanie i środowisko PL
U nas to rzadka roślina i osiąga wschodnią granicę występowania w Europie. Na świecie występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Występuje czasem w górach i w północnej i zachodniej części niżowej kraju. Porasta brzegi wód, zwykle rzek i potoków, rowów i starorzeczy, rośnie w miejscach okresowo zalewanych, a nawet w płytkiej wodzie. Podłoże musi być ciągle wilgotne.
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30-90 cm.
Łodyga jest kanciasta, pokładająca się od dołu lub wzniesiona, pusta w środku.
Liście są nieparzysto pierzaste, o długości od 5 do 15 cm, o 3-7 parach listków, z czego dolne mają tylko trzy pary. Liście boczne są typu siedzącego, lancetowate lub eliptyczne, faliste lub karbowano-piłkowane na brzegu.
Kwiaty są zebrane w grona na szczycie pędu, białe, z czterema płatkami, sześcioma żółtymi pylnikami i jednym słupkiem.
Owoc to łuszczyna o długości 1,5 cm.
Ochrona i zagrożenia
Roślina ta podlega ochronie częściowej.
Ciekawostki
Dawniej roślina ta była uprawiana.
Zbiory i zastosowanie
To także roślina lecznicza z uwagi na zawartość glikozydów, witamin C, K i E, prowitaminy A, sole mineralne. Ma ostry i gorzki smak. Liście można stosować do sałatek, jako dodatek do masła, serów, sosów. Sok z liści z serwatką to świetny napój energetyzujący.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: bylina.
- Stanowisko: nasłonecznione, półcień.
- Środowsko: wodne i bagniste.
- Użytek: zioła, roślina lecznicza.
- Ochrona: Gatunek objęty ochroną częściową. Więcej w artykule: Rośliny chronione w Polsce.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ▸ | Kwitnie rukiew wodna. |
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- gorczyca polna (Sinapis arvensis)
- smagliczka Arduina, smagliczka skalna (Alyssum saxatile)
© medianauka.pl, 2018-08-08, GAT-4943