logo

Sieweczka mongolska

Sieweczka mongolska (Charadrius mongolus) to ptak z rodziny sieweczkowatych, podobny do sieweczki pustynnej, od której jest nieco mniejszy. Ptak ten ma dość masywną sylwetkę, długie nogi. Na piersi w szacie godowej widoczny rdzawy nalot. Wierzch popielaty, pióra mają białe brzegi. Spód jasny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Sieweczka mongolska występuje w Azji, w tym na wyspach Indonezji, w Australii, Azji Mniejszej i na wschodnich wybrzeżach Afryki. Gatunek ten dwukrotnie został stwierdzony na terenie naszego kraju.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-06-02, GAT-6492




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMornel
Charadrius morinellus
ikonaSieweczka morska
Charadrius alexandrinus
ikonaSieweczka obrożna
Charadrius hiaticula
ikonaSieweczka pustynna
Charadrius leschenaultii
ikonaSieweczka rzeczna
Charadrius dubius
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.