Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sosnówka
(Periparus ater)

Sosnówka (Periparus ater) to najmniejsza z naszych sikor, podobna do sikory bogatki, ale mniejsza od niej, z ciemniejszym ubarwieniem. Charakterystyczna dla sosnówki jest biała plama na karku i potylicy. W odróżnieniu od bogatki, na piersi nie występuje czarny pasek. Na skrzydłach widoczne są dwa białe paski. Białe są też policzki. Reszta głowy jest czarna. Brak dymorfizmu płciowego.

Sosnówka (Periparus ater)
© UTOPIA - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sosnówka (Periparus ater)
Nazwy obce
angielska: Coal Tit
niemiecka: Tannenmeise
czeska: Sýkora uhelníček
francuska: Mésange noire
hiszpańska: Carbonero garrapinos
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sosnówka - mapa występowania na świecieSosnówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 10 cm do 11 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 17 cm do 21 cm.
Ciężar: do 7 g
Maksymalna długość życia
12 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Sikorowate, sikory (Paridae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie i Azji oraz na niewielkim obszarze w Afryce. W Polsce spotykana na terenie całego kraju przez cały rok. Jest to typowo leśny ptak. Najczęściej występuje w terenie górzystym.

Tryb życia i zachowanie

Na ogół ptak ten prowadzi osiadły tryb życia. W okresie rozrodu przejawia silne zachowania terytorialne, poza tym okresem żyje w stadach. Noc spędza samotnie. Często zwisa z gałęzi do góry nogami. Bardzo sprawnie porusza się pośród gęstych gałęzi.

Pożywienie

Poluje na owady i pajęczaki, szczególnie larwy niewielkich motyli, muchówki, błonkówki i mszyce. Czasem zjada nasiona drzew iglastych.

Rozmnażanie

Jest monogamiczna, czasem nawet przez kilka sezonów. Gniazduje w dziuplach, szczelinach, czasem między korzeniami lub w norach gryzoni. Gniazdo z mchu buduje samica. Wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku. Samica składa 7-10 (13) jaj, które sama wysiaduje przez 14-16 dni. Samiec bierze udział w karmieniu piskląt, które po 18-20 dniach uzyskują zdolność lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Jest to najmniejsza z rodzimych sikor.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-18, GAT-853


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
sosnówka
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania sosnówki w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.