Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Badylarka (Micromys minutus)

Badylarka (Micromys minutus) to niewielki ssak z rodziny myszowatych. Kolor sierści zwykle brunatny, spód jaśniejszy. Ma krótkie uszy. Samica ma 4 pary sutek. Potrafi wyrządzić spore szkody w uprawach.

Badylarka (Micromys minutus)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Badylarka (Micromys minutus)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Harvest Mouse, Harvest Mouse
niemiecka: Zwergmaus
czeska: Myška drobná
francuska: Rat Des Moissons
hiszpańska: Ratón Espiguero
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1771)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Badylarka - mapa występowania na świecieBadylarka - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 50 mm do 70 mm
Długość ogona: 7 cm
Ciężar: od 5 g do 10 g
Maksymalna długość życia
2 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Myszowate (Muridae)

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. W Polsce występuje na terenie całego kraju, jednak najliczniej na północnym-zachodzie. Nie występuje wysoko w górach. Zamieszkuje wilgotne pola, łąki, zarośla.

Tryb życia i zachowanie

Badylarka jest aktywna w dzień. Bardzo dobrze biega i skacze. Świetnie porusza się po źdźbłach traw, chwytając się ogonem. Większość czasu spędza wśród roślinności nad ziemią. Nie kopie nor. Nie zapada w sen zimowy. Buduje gniazda (dwa rodzaje: lęgowe i sypialne) nad ziemią z traw i ma kształt kuli. Czasem zamieszkuje opuszczone ptasie gniazda. Gniazda lęgowe mają boczne wejście. W niepogodę badylarka nie opuszcza schronienia. Na zimę przenosi się do zabudowań gospodarskich, w których przechowuje się sterty siana i zboża. Czyni tam duże szkody.

Pożywienie

Zjada głównie nasiona, wiosną zielone części roślin, zjada też owady. Objada kłosy, żywi się też rzepakiem, lnem i konopiami.

Rozmnażanie

Okres godowy trwa od kwietnia do września. W jednym roku 2-4 mioty, w każdym miocie od 4 do 8 młodych. Po 9 dniach młode otwierają oczy. Samica karmi młode przez 16 dni. Młode ociągają dojrzałość płciową już po 4-6 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Badylarka jest jednym z najmniejszych polskich ssaków.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-27, ART-GAT200


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
badylarka
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   Trwa okres rozrodczy badylarki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy