Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Burunduk
(Tamias sibiricus)

Burunduk (Tamias sibiricus) to gryzoń z rodziny wiewiórkowatych. Na grzbiecie występują charakterystyczne podłużne ciemne i jasne na przemian pasy. Burunduk ma małe uszy, dość długi ogon.

Burunduk (Tamias sibiricus)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Burunduk (Tamias sibiricus)
Nazwy obce
angielska: Siberian Chipmunk
niemiecka: Burunduk
czeska: Burunduk páskovaný
francuska: Tamia de Sibérie, Bouroundouk, Écureuil de Corée
hiszpańska: Ardilla de Siberia, ardilla coreana
Pierwsze opisanie gatunku
Laxmann, 1769
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Burunduk - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 27 cm
Długość ogona: 18 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Lasy liściaste i mieszane Azji. Gatunek ten introdukowano w Europie. Zatem możemy zobaczyć burunduka w Belgii, Holandii, Niemczech, także we Włoszech i Szwajcarii.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny i naziemny tryb życia, mimo że dobrze się wspina na drzewa. Nie zapada w sen zimowy gromadzi duże zapasy żywności w różnych kryjówkach.

Buduje nory o dwóch komorach. Jedną z nich jest spiżarnia, druga to gniazdo. Gniazduje także w dziuplach.

Czasem odbywa dalekie wędrówki i łączy się w większe stada.

Pożywienie

Odżywia się głównie nasionami, głównie limby. Zjada też owady oraz mięczaki.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach i spróchniałych pniach. Samica rodzi jednorazowo 4-10 młodych. W roku jeden, rzadziej dwa mioty. Ruja przypada na kwiecień i maj. Ciąża trwa 1 miesiąc.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-12, GAT-345


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
burunduk
   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa ruja burunduka

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.