Logo Media Nauka

Rozella czarnogłowa

Rozella czarnogłowa (Barnardius zonarius) to piękna papuga o zielonym ubarwieniu za wyjątkiem czarnej głowy i niebieskiego ogona. Samiec i samica mają podobne ubarwienie. Czasami samica ma brązową głowę. Dziób u samicy często jest krótszy.

Rozella czarnogłowa (Barnardius zonarius)
cynoclub - Fotolia.com © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Południowo-zachodnia i zachodnia część Australii. Zamieszkuje tereny rzadko porośnięte drzewami eukaliptusowymi i innymi drzewami oraz krzakami w pobliżu rzek.

Tryb życia i zachowanie

Papugi te żyją w parach lub niewielkich grupach rodzinnych. Są bardzo aktywne, także w nocy. Przebywają często na ziemi.

Pożywienie

Ptaki te zjadają owoce, pączki drzew, nasiona traw, orzechy, czasem nektar.

Rozmnażanie

Gniazda buduje w dziuplach. Samica znosi 4-7 jaj i wysiaduje je 19-21 dni. Samiec podczas lęgu zajmuje się samicą. Karmi ją i pomaga w wychowywaniu piskląt, które przebywają w gnieździe 5 tygodni. Kolejne dwa tygodnie są jeszcze dokarmiane.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podgatunek semitorquatus nazywany jest czasem "dwudziestą ósmą papuga", a to z powodu odgłosu jaki wydaje, przypominającym wymowę tej właśnie liczby w języku angielskim.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj klatki i wyposażenie: Ptaki te trzymamy w wolierze dużych rozmiarów. Budki lęgowe o otworze wejściowym o średnicy około 8 cm wieszamy z początkiem roku.

Pokarm: Podajemy gotową mieszankę pokarmową z ziarnami kanaru, ziarna konopi, orzechy, pączki roślin, pędy, skiełkowane ziarna, owoce, w tym jagody, nasiona traw, sepię oraz żwirek naturalny.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-26, GAT-550


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus
ikonaŻako
Psittacus erithacus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.