Logo Serwisu Media Nauka

Rozella czarnogłowa
(Barnardius zonarius)

Rozella czarnogłowa (Barnardius zonarius) to piękna papuga o zielonym ubarwieniu za wyjątkiem czarnej głowy i niebieskiego ogona. Samiec i samica mają podobne ubarwienie. Czasami samica ma brązową głowę. Dziób u samicy często jest krótszy.

Rozella czarnogłowa (Barnardius zonarius)
cynoclub - Fotolia.com © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Rozella czarnogłowa (Barnardius zonarius)
Nazwy obce
angielska: Australian Ringneck, Australian Ringneck
niemiecka: Ringsittich
francuska: Perruche à collier jaune
hiszpańska: Perico de Barnard, perico de Port Lincoln
Pierwsze opisanie gatunku
(Vigors & Horsfield, 1827)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Rozella czarnogłowa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 38 cm do 40 cm
Ciężar: od 165 g do 235 g
Maksymalna długość życia
18 lat.
Podgatunki
B. z. zonarius
B. z. semitorquatus (dwudziesta ósma papuga)
B. z. occidentalis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Jaja
Jaja białe, zaokrąglone.

Występowanie i środowisko

Południowo-zachodnia i zachodnia część Australii. Zamieszkuje tereny rzadko porośnięte drzewami eukaliptusowymi i innymi drzewami oraz krzakami w pobliżu rzek.

Tryb życia i zachowanie

Papugi te żyją w parach lub niewielkich grupach rodzinnych. Są bardzo aktywne, także w nocy. Przebywają często na ziemi.

Pożywienie

Ptaki te zjadają owoce, pączki drzew, nasiona traw, orzechy, czasem nektar.

Rozmnażanie

Gniazda buduje w dziuplach. Samica znosi 4-7 jaj i wysiaduje je 19-21 dni. Samiec podczas lęgu zajmuje się samicą. Karmi ją i pomaga w wychowywaniu piskląt, które przebywają w gnieździe 5 tygodni. Kolejne dwa tygodnie są jeszcze dokarmiane.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podgatunek semitorquatus nazywany jest czasem "dwudziestą ósmą papuga", a to z powodu odgłosu jaki wydaje, przypominającym wymowę tej właśnie liczby w języku angielskim.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj klatki i wyposażenie:Ptaki te trzymamy w wolierze dużych rozmiarów. Budki lęgowe o otworze wejściowym o średnicy około 8 cm wieszamy z początkiem roku.

Pokarm: Podajemy gotową mieszankę pokarmową z ziarnami kanaru, ziarna konopi, orzechy, pączki roślin, pędy, skiełkowane ziarna, owoce, w tym jagody, nasiona traw, sepię oraz żwirek naturalny.

Rozmnażanie:

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-26, GAT-550








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.