Logo Serwisu Media Nauka

Arui, owca grzywiasta
(Ammotragus lervia)

Arui, owca grzywiasta (Ammotragus lervia) to ssak z rodziny krętorogich o piaskowym ubarwieniu, spokrewniony z kozami oraz owcami. Samice są znacznie mniejsze od samców. Na szyi, przodzie ciała i przednich kończynach ma długie prawie białe włosy. Ma rogi, które u samic osiągają długość 40 cm, u samców - 80 cm. Jest odporny na brak wody.

Arui, owca grzywiasta (Ammotragus lervia)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Arui, owca grzywiasta (Ammotragus lervia)
Nazwy obce
angielska: Aoudad, Uaddan, Barbary Sheep
niemiecka: Mähnenspringer
czeska: Paovce hřivnatá
francuska: Mouflon À Manchettes
hiszpańska: Arruí, arrui o carnero de berbería
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1777)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Arui, owca grzywiasta - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 130 cm do 165 cm
Wysokość w kłębie: 100 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 40 kg do 140 kg
Podgatunki
Wyróżnia się 6 podgatunków:
A. l. lervia
A. l. ornata
A. l. blainei
A. l. fassini
A. l. angusi
A. l. sahariensis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Skaliste i pustynne tereny północnej części Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w niewielkich stadach lub samotnie. Zwierzę to jest aktywne o zmierzchu, w nocy i rano. W dzień odpoczywa.

Pożywienie

Wszelka roślinność. Zimą zjada suche rośliny i porosty.

Rozmnażanie

Ruja przypada na listopad. Ciąża trwa 150-165 dni, po której rodzi się 1-2 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-16, GAT-74








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.