Logo Serwisu Media Nauka


Bawół afrykański, bawół kafryjski (Syncerus caffer)

Bawół afrykański, bawół kafryjski (Syncerus caffer) to potężny ssak z rodziny krętorogich. Ubarwienie ciała od brunatnego do czarnego. Ma długą sierść, im bawół starszy, tym sierść rzadsza (na zdjęciu stary okaz). Ma duże i masywne, charakterystyczne ułożone na głowie rogi. Rogi te przykrywają nasadę czoła. Rozróżnia się wiele ras tego gatunku.

Bawół afrykański, bawół kafryjski (Syncerus caffer)
© David_Steele - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bawół afrykański, bawół kafryjski (Syncerus caffer)
Nazwy obce
angielska: African Buffalo
niemiecka: Kaffernbüffel
czeska: Buvol africký
francuska: Buffle d'Afrique, buffle noir des savanes ou grand buffle noir des savanes
hiszpańska: Búfalo cafre
Pierwsze opisanie gatunku
(Sparrman, 1779)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bawół afrykański, bawół kafryjski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 260 cm
Wysokość w kłębie: 170 cm
Długość ogona: 100 cm
Ciężar: do 800 kg
Maksymalna długość życia
16 lat.
Podgatunki
Wyróżniamy 4 podgatunki:
S. c. nanus
S. c. brachyceros
S. c. aequinoctialis
S. c. caffer
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Afryka na południe od Sahary. Okolice nad zbiornikami wód. Lubi tereny porośnięte wysokimi trawami.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny wieczorem i rano, częściowo w nocy. Lubi kąpiele wodne i błotne. Szybko biega. Żyje w stadach od kilku do 2000 sztuk. Duże stada prowadzi stara samica. Prowadzi koczowniczy tryb życia. Dobrze pływa. Jest bardzo silny i agresywny.

Pożywienie

Trawy, także liście i pędy krzewów.

Rozmnażanie

W okresie rui samce toczą zajadłe walki. Ciąża trwa 11 miesięcy, po której samica rodzi jedno młode, które ma zwykle rude umaszczenie. Samica jest bardzo opiekuńcza.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Może rozwinąć szybkość 57 km/h.

Ze względu na swą siłę jest niebezpieczny. Potrafi pokonać nawet lwa.

Bawół jest najniebezpieczniejszym ssakiem świata. To on powoduje najwięcej wypadków śmiertelnych wśród ludzi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-11, ART-GAT294




Polecamy