PL

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) to wieloletnia roślina uprawna z rodziny kapustowatych o zgrubiałym i jadalnym korzeniu. To także roślina o leczniczych właściwościach.

Wybrane odmiany:

  • 'Maliński' - odmiana uprawiana o grubych korzeniach.
  • 'Norymberski' - odmiana uprawna o grubszym korzeniu.

 



Chrzan pospolity (Armoracia rusticana)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Roślina ta występuje w Europie i Azji. Jest też obecna w Ameryce Północnej. Chrzan pospolity rośnie na polach i terenach ruderalnych, przy drogach. W Polsce dziki chrzan jest wszędzie pospolity. Preferuje tereny żyzne, piaszczyste i gliniaste, względnie suche lub lekko wilgotne. Lubi półcień.

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 40-150 cm.

Łodyga jest wzniesiona, prosta.

Liście odziomkowe są duże, zebrane w różyczkę. Blaszka liściowa jajowata, brzegiem karbowana. Liście łodygowe są siedzące i mniejsze oraz nieco wydłużone.

Kwiaty są drobne, białe, zebrane w wiechy.

Owoc to jajowata łuszczynka.

Korzeń jest zgrubiały, jadalny o bardzo ostrym smaku.


Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Potoczne nazwy to także warzęcha i warzucha.

Zbiory i zastosowanie

Potarty chrzan to świetna ostra przyprawa do mięs i ryb. Chrzan pobudza trawienie, ma także właściwości moczopędne i napotne. Zastosowany na skórę łagodzi oparzenia. Liści można używać do zabezpieczania jedzenia przed zepsuciem.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-07, GAT-4941


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Chrzan pospolity
         

Kwitnie chrzan pospolity.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Środowsko

synantropijne
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.