Logo Media Nauka

Facebook

Czubak czarny (Aviceda leuphotes)
© nitat - stock.adobe.com

Czubak czarny

Czubak czarny (Aviceda leuphotes) to gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Na głowie charakterystyczny, sterczący czub z czarnych piór. Upierzenie czarne za wyjątkiem białej piersi oraz elementów na skrzydłach. Spód białawy z brązowymi prążkami. Skrzydła i ogon od spodu szarawe. Dziób szary, zakrzywiony w dół.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji od Himalajów po południe kontynentu. Zasiedla wiecznie zielony las, nierzadko w pobliżu polan i cieków wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Lata wysoko ponad koronami drzew.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 33 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-11-29, GAT-5990




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAguja
Geranoaetus melanoleucus
ikonaBielik
Haliaeetus albicilla
ikonaBielik amerykański
Haliaeetus leucocephalus
ikonaBłotniak łąkowy
Circus pygargus
ikonaBłotniak stawowy
Circus aeruginosus
ikonaBłotniak stepowy
Circus macrourus
ikonaBłotniak zbożowy
Circus cyaneus
ikonaCzarnostrząb
Buteogallus anthracinus
ikonaGadożer
Circaetus gallicus
ikonaJastrzębiak ciemny
Melierax poliopterus
ikonaKania czarna
Milvus migrans
ikonaKania ruda
Milvus milvus
ikonaKaniuk (zwyczajny)
Elanus caeruleus
ikonaKrogulec mały
Accipiter badius
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Richard Grimmett, Carol Inskipp, Tim Inskipp, Sherub - Birds of Bhutan and the East Himalayas, ISBN 978-1-4729-4188-6, HELM 2019




Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.