Logo Media Nauka

Kuglarz

Kuglarz, akrobata (Terathopius ecaudatus) to piękny ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych. Ma dość kolorowe upierzenie jak na jastrzębia. Podstawowy kolor to czerń, grzbiet jest brązowy, plecy i ogon mają kolor kasztanowy, skrzydła szare z białym pasem. Nogi jaskrawo czerwone. Dziób żółto-czerwony. woskówka jest czerwona. Ogon jest bardzo krótki.

Kuglarz (Terathopius ecaudatus)
© Eric Isselée -Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kuglarz
Nazwa łacińska
Terathopius ecaudatus
Nazwy obce
angielska: Bateleur
niemiecka: Gaukler
francuska: Aigle bateleur
Pierwsze opisanie gatunku
(Daudin, 1800)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 60 cm do 70 cm
Rozpiętość skrzydeł: 180 cm.
Ciężar: od 1.9 kg do 2.9 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)

Występowanie i środowisko

Występuje dość licznie w Afryce poniżej Sahary i na Półwyspie Arabskim. Preferuje tereny otwarte, rzadkie lasy. Nie występuje w dżunglach i na terenach podmokłych.

Tryb życia i zachowanie

Jest bardzo zwinny w locie. Potrafi w poszukiwaniu pożywienia pokonać setki kilometrów. Jest wspaniałym akrobatą. Większość część dnia spędza w powietrzu. W celu odebrania zdobyczy, potrafi zaatakować sępa.

Morfologia i anatomia

Kuglarz osiąga 60-70 cm długości ciała i rozpiętość skrzydeł do 180 cm. ciężar ciała wynosi od 1,9 do 2,9 kg.

Pożywienie

Kuglarze polują na ssaki, ptaki, jaszczurki, owady. Zjadają też martwe ryby i inną padlinę.

Rozmnażanie

To monogamista na całe życie. Gniazduje na akacjach lub drzewach chlebowych, co zadziwiające, najczęściej w pobliżu dróg. W zniesieniu jedno jajo, które wysiaduje samica. Dopiero po pół roku młode opuszcza gniazdo.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Prędkość lotu wynosi 50-80 km/h.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-04, GAT-2332





© Media Nauka 2008-2018 r.