logo



Harpia wielka

Harpia wielka (Harpia harpyja) to gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych, jeden z największych drapieżnych ptaków świata. Głowa jasnoszara z z charakterystyczną, rozwidloną kryzą na karku. Dziób mocny, ciemny, hakowato zakrzywiony na końcu. Ciemny kołnierz na piersi (tylko u dorosłych ptaków), jasny spód, z pojawiającym się prążkowaniem na goleniach. Wierzch łupkowato ciemny. Ogon czarny z czterema szarymi, poprzecznymi pasami. Nogi bardzo silne, żółtawe z potężnymi szponami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Harpia wielka żyje w Ameryce Południowej w całej Amazonii oraz w Meksyku i Ameryce Środkowej. Zasiedla tropikalne lasy.

Tryb życia i zachowanie

Lata i poluje pośród roślinności w lesie.

Jego głos to przeciągłe kwilenie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 89-102 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 176-224 cm, a ciężar ciała 4-4,6 kg.

Pożywienie

Poluje na ssaki, najczęściej małpiatki, oposy, ostronosy, leniwce, a także jelenie, pekari, aguti, papugi, tukany, węże i jaszczurki.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewie. Potężne gniazdo znajduje się zwykle na samym wierzchołku. Samica składa 1-2 jaja co 2-3 lata, ale zawsze pozostaje tylko jedno pisklę. Czas inkubacji wynosi 53-56 dni. Dojrzałość płciową młode uzyskują po 5 latach.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wzrok harpii jest niezwykle bystry. Ptak ten potrafi z odległości 200 m dostrzec obiekt o wielkości zaledwie2 cm.

Harpia wielka jest symbolem narodowym Panamy.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaJastrząb
Accipiter gentilis
ikonaMyszołowiec towarzyski
Parabuteo unicinctus
ikonaPalmojad
Gypohierax angolensis
ikonaSęp himalajski
Gyps himalayensis
ikonaBielik afrykański
Haliaeetus vocifer
ikonaKania bramińska
Haliastur indus
ikonaKrogulec zmienny
Accipiter striatus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2021-08-28, GAT-2261



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.