Małpożer

Małpożer (Pithecophaga jefferyi) to gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych, zaliczany do orłów. Upierzenie z wierzchu brązowe, od spodu białe. Na głowie znajduje się charakterystyczna korona-grzywa utworzona z luźniejszych piór. Korona ma żółtawy odcień, a stosina piór w koronie jest ciemna. Nogi mają żółty kolor.


Małpożer(Pithecophaga jefferyi)
© Stéphane Bidouze - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Małpożer zasiedla Filipiny. Występuje w gęstych, tropikalnych lasach.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten prowadzi skryty tryb życia.

Morfologia i anatomia

Małpożer osiąga metr długości ciała, ciężar do 5 kg, a skrzydło ma długość do 61 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi około 2 m. Ptak ten ma potężny, spłaszczony bocznie dziób. Woskówka jest zielononiebieska.

Pożywienie

Ptak ten poluje na małpy i lemury, nietoperze i inne ssaki, a także na węże, jaszczurki, ptaki.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko w koronach drzew. W zniesieniu jedno jajo, które wysiaduje samiec i samica na zmianę. Młode pozostaje pod opieką rodziców przez 20 miesięcy.

CR

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-17, GAT-2268




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.