Gereza angolańska

Gereza angolańska (Colobus angolensis) to ssak z rodziny małp wąskonosych o charakterystycznym czarno-białym umaszczeniu. Ma długi ogon zakończony jaśniejszą kitką. Włosie długie.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Gereza angolańska (Colobus angolensis)

Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Występuje w lasach Afryki środkowej. Zajmuje lasy nizinne i górskie.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy grupy liczące nawet 50 osobników.

Morfologia i anatomia

Żołądek zbudowany jest z trzech komór. W przewodzie pokarmowym flora bakteryjna ułatwia trawienie pokarmu.

Pożywienie

Zjada głównie liście i pędy drzew.

Rozmnażanie

Samica rodzi białe młode. Maść czarno-białą młode uzyskują po 3 miesiącach życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek C. a. cordieri jest bliski zagrożenia wyginięciem (kategoria NT w IUCN). Podgatunek C. a. prigoginei jest zagrożony wymarciem (EN), zaś C. a. ruwenzorii bliski zagrożenie wyginięciem (VU).

Ciekawostki

Podgatunki:
C. a. angolensis P. Sclater, 1860
C. a. cordieri Rahm, 1959
C. a. cottoni Lydekker, 1905
C. a. palliatus Peters, 1868
C. a. prigoginei Verheyen, 1959
C. a. ruwenzorii Thomas, 1901


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2013-11-15, GAT-639




©® Media Nauka 2008-2023 r.