Logo Serwisu Media Nauka


Kozioł śnieżny, koza śnieżna (Oreamnos americanus)

Kozioł śnieżny, koza śnieżna (Oreamnos americanus) to spokrewniony z kozicą gatunek ssaka z rodziny krętorogich o białej lub żółtobiałej sierści. Zarówno samiec jak i samica nosi lekko zakrzywione ku tyłowi rogi o długości 25 cm.

Kozioł śnieżny, koza śnieżna (Oreamnos americanus)
© Corel

Nazwa gatunku
Kozioł śnieżny, koza śnieżna (Oreamnos americanus)
Nazwy obce
angielska: Mountain Goat, Rocky Mountain Goat
niemiecka: Schneeziege
czeska: Kamzík bělák
francuska: Chèvre des montagnes Rocheuses
hiszpańska: Cabra blanca
Pierwsze opisanie gatunku
(de Blainville, 1816)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kozioł śnieżny, koza śnieżna - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 130 cm do 160 cm
Długość ogona: 20 cm
Ciężar: od 75 kg do 140 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Góry Skaliste i sąsiednie pasma w Ameryce Północnej. Zamieszkuje skaliste tereny górskie, na wysokości 2000-4000 m n.p.m. Zwykle występuje na granicy wiecznego śniegu.

Tryb życia i zachowanie

Samce żyją samotnie. Tworzy stada liczące 15-20 sztuk zimą i 4-5 latem. Odporny na bardzo trudne warunki klimatyczne i brak pokarmu. Ponieważ nie może się obyć bez wody, występuje zwykle blisko źródeł.

Kozioł górski jest bardzo zręczny.

Pożywienie

Trawy, porosty, pędy krzewów i drzew.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na listopad. Samica rodzi zwykle 1-2 młode. Młode już po 30 minutach jest samodzielne. Pozostaje z matką przez lato.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-31, ART-GAT229




Polecamy