logo

Nikobarczyk (zwyczajny)

Nikobarczyk, nikobarczyk zwyczajny (Caloenas nicobarica) to gatunek gołębia. Upierzenie szare od spodu, szara jest też głowa. Wierzch jest zielono-złoty, połyskujący, czasem z czerwonym odcieniem. Ogon biały. Pióra na karku są długie - tworzą grzywę.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Indonezji.

Tryb życia i zachowanie

Pokarmu szuka na ziemi.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 32-40 cm.

Pożywienie

Zjada owoce, nasiona, owady, inne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Samica składa raz do roku tylko jedno jajo. Wysiaduje je wraz z samcem przez 16-18 dni. Pisklę żywi się ptasim mleczkiem wydzielanym przez wole matki.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-12-09, GAT-6786




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGołębiak długosterny
Zenaida macroura
ikonaGołąb okularowy
Columba guinea
ikonaGołąb srebrzysty
Columba argentina
ikonaGołąb żółtooki
Columba arquatrix
ikonaGołąbczak antylski
Patagioenas squamosa
ikonaGołąbeczek karłowaty
Columbina minuta
ikonaGołąbeczek malutki
Columbina passerina
ikonaGołębiak cynamonowy
Zenaida aurita
ikonaGołębiak plamisty
Zenaida galapagoensis
ikonaGołębiak plamouchy
Zenaida auriculata
Gołębiowate
Gołębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.