Logo Serwisu Media Nauka

Piżmowół, wół piżmowy
(Ovibos moschatus)

Piżmowół, wół piżmowy (Ovibos moschatus) to ssak z rodziny krętorogich o krępym ciele. Futro zbudowane jest z dwóch rodzajów włosia. Pierwszy rodzaj to długie, brunatne, sięgające ziemi włosy, stanowiące zewnętrzną warstwę ochronną. Drugi rodzaj to włosy krótkie, jasnobrązowe, cienkie, stanowiące ochronę przed wilgocią i chłodem. Nogi jasne. Zarówno samiec jak i samica ma charakterystycznie zakrzywione ku dołowi i do przodu rogi długości 55-70 cm. Są u nasady mocno spłaszczone.

Piżmowół, wół piżmowy (Ovibos moschatus)
© hitman1234 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Piżmowół, wół piżmowy (Ovibos moschatus)
Nazwy obce
angielska: Muskox, Musk Ox
niemiecka: Moschusochse
czeska: Pižmoň severní, tur pižmový, pižmoň východní
francuska: Bœuf musqué
hiszpańska: Buey almizclero, buey almizclado
Pierwsze opisanie gatunku
(Zimmermann, 1780)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Piżmowół, wół piżmowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 180 cm do 250 cm
Wysokość w kłębie: 140 cm
Długość ogona: 10 cm
Ciężar: od 200 kg do 400 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Tundra arktyczna Ameryki Północnej, Grenlandia. Zamieszkuje doliny i niziny.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach, które liczą nawet około 100 sztuk, zwykle 20-30. Gdy stado staje przed zagrożeniem piżmowoły nie uciekają. Tworzą koło, chowając młode wewnątrz kręgu. Stado przywiązuje się do zajmowanego obszaru. Zimą stada wędrują w poszukiwaniu pokarmu.

Pożywienie

Trawy, mchy, porosty, pędy wierzb. Zwierzęta te potrafią wygrzebać dostateczną ilość pokarmu spod grubej warstwy śniegu. Zapotrzebowanie na pokarm jest stosunkowo małe.

Rozmnażanie

Samica może zajść w ciąże w wieku 5 lat. Samica rodzi co dwa lata 1-2 młode. Ciąża trwa 8-9 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W epoce lodowcowej był pospolity w całej Europie i na Syberii (także w Polsce).

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-282




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.