Sęp brunatny

Sęp brunatny (Necrosyrtes monachus) to gatunek dużego ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych. Upierzenie brązowe. Głowa poza potylicą i część szyi nieopierzona, szarawa, różowawa. Dziób silny, na końcu hakowato zakrzywiony.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Afryce na południe od Sahary. Zasiedla różne środowiska, od pustyń po tereny leśne, choć unika gęstwiny i regularnej pustyni.

Tryb życia i zachowanie

Nie stroni od ludzkich osiedli.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 67-70 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 150-180 cm.

Pożywienie

To padlinożerca, ale zjada także owady, owoce, pokarm różnego rodzaju, a nawet ekskrementy.

Rozmnażanie

W zniesieniu zaledwie jedno jajo w gnieździe na drzewie. Samica wysiaduje je przez 46-54 dni.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaJastrząb
Accipiter gentilis
ikonaHarpia wielka
Harpia harpyja
ikonaMyszołowiec towarzyski
Parabuteo unicinctus
ikonaPalmojad
Gypohierax angolensis
ikonaSęp himalajski
Gyps himalayensis
ikonaBielik afrykański
Haliaeetus vocifer
ikonaWojownik ozdobny
Spizaetus ornatus
ikonaKania bramińska
Haliastur indus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2021-12-19, GAT-2315




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.