Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sęp kasztanowaty
(Aegypius monachus)

Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus) to ptak z podrodziny sępów. Brak dymorfizmu płciowego. Szyja i głowa pokryta jest krótki puch, u nasady szyi znajduje się kryza. Całość ubarwiona na brązowo z jasnymi elementami. Lotki czarne. Dziób mocny, czarny. Nogi szare.

Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus)
© Photosmurf - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sęp kasztanowaty (Aegypius monachus)
Nazwy obce
angielska: Cinereous Vulture, Eurasian Black Vulture, Black Vulture
niemiecka: Mönchsgeier
czeska: Sup hnědý
francuska: Vautour moine
hiszpańska: Buitre Negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sęp kasztanowaty - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 110 cm do 120 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 265 cm do 290 cm.
Ciężar: od 6.3 kg do 12.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)

Występowanie i środowisko

Południowa Europa, góry Azji, Góry i podgórza. Niegdyś gnieździł się w Tatrach. Dziś sporadycznie zalatuje do Polski. W Europie gnieździ się bardzo rzadko, zwykle w Hiszpanii w małych koloniach lęgowych.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły lub koczujący tryb życia. Zwykle żyje samotnie.

Pożywienie

Żywi się padliną.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie. Raz w roku samica składa 1 jajo. Wysiaduje samiec i samica przez 55 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe przez 3-3,5 miesiąca.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Sęp kasztanowy trawi nawet kości dużych kręgowców.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-30, GAT-561








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.