Wojownik wspaniały

Wojownik wspaniały (Stephanoaetus coronatus) to gatunek ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych, zaliczany do orłów. Samiec jest mniejszy od samicy. Z wierzchu upierzenie jest szaropopielate, spód jasny, ciemno plamkowany i prążkowany. Pokrywy skrzydłowe mają kasztanowy kolor. Na głowie z tyłu widać czubek, rozwidlający się na dwie części. Woskówka jest żółtawa, szpony też.


Wojownik wspaniały (Stephanoaetus coronatus)
© siamphoto - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Wojownik wspaniały występuje w Afryce, w części poniżej równika oraz na południowym-wschodzie, a także w Etiopii. Zamieszkuje lasy, często brzegi wód, stoki.

Tryb życia i zachowanie

Poluje w lesie, czatując na drzewie. Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi nawet 90 cm, a ciężar ciała 3,4-3,8 kg. Rozpiętość skrzydeł wynosi 150-180 cm.

Pożywienie

Poluje na zwierzęta naziemne, głównie małe antylopy, góralki, rzadziej na małpy, przebywające na drzewach.

Rozmnażanie

Gniazdo o średnicy 2-3 m zakłada wysoko na drzewie. Lęgi odbywa co 2 lata. W zniesieniu najczęściej 2 jaja. Młode przebywają w pobliżu jeszcze przez prawie rok i są stale dokarmiane.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jeden z najsilniejszych ptaków drapieżnych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-18, GAT-6109






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.