Logo Media Nauka

Wonga

Wonga (Leucosarcia melanoleuca) to ptak zaliczany do gołębi. Jest siwa z wierzchu i na piersi, głowa z wierzchu jest biała. Spód jasny z ciemnym, grubym nakrapianiem. Na piersi widnieje jasny wzór w kształcie litery V. Dziób oraz nogi są ciemnoczerownawe. To jeden z piękniejszych gołębi.

Wonga (Leucosarcia melanoleuca)
© Rafael Ben-Ari - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wonga
Nazwa łacińska
Leucosarcia melanoleuca
Nazwy obce
angielska: Wonga Pigeon
niemiecka: Wongataube
francuska: Colombine wonga
hiszpańska: Paloma wonga
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1801)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 38 cm do 45 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)

Występowanie i środowisko

Wonga zamieszkuje Australię. Żyje w lasach deszczowych, a także w mniejszych zadrzewieniach na otwartych terenach. Nie stroni od ogrodów, skrajów dróg obsadzonych drzewami.

Tryb życia i zachowanie

Wonga jest bardzo płochliwa. Gdy się odzywa, macha skrzydłami.

Morfologia i anatomia

Ptak ten osiąga rozmiary od 38 do 45 cm długości ciała.

Pożywienie

Wongi zjadają nasiona, owoce, miękkie części roślin. Rzadziej zjadają owady i mięczaki.

Rozmnażanie

Wonga buduje z gałęzi platformę lub zajmuje gniazda innych gołębi. Samica składa zwykle 2 jaja. Okres inkubacji trwa 18 dni. Młode przebywają w gnieździe do 3 tygodni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-26, GAT-6735





© Media Nauka 2008-2018 r.