logo

Borowiak kanadyjski

Borowiak kanadyjski (Falcipennis canadensis) to gatunek ptaka z rzędu kuraków. Ubarwienie szaro-białe, brązowawe, z czarnymi plamami. Gardło i pierś samca czarne. Nad okiem samca czerwone korale.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Borowiak kanadyjski występuje w północnej części Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 38-43 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 57 cm.

Pożywienie

Zimą zjada igły drzew iglastych, poza tym kwiaty, owoce, pędy roślin, grzyby, mięczaki, owady.

Rozmnażanie

Samica składa jaja na ziemi, w delikatnym zagłębieniu, wypełnionym liśćmi. W złożeniu 4-7 jaj. Sama je wysiaduje przez 23-24 dni. Zdolność do lotu młode osiągają już po tygodniu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2020-12-06, GAT-2405




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaArgus malajski
Argusianus argus
ikonaGóropatwa arabska
Alectoris melanocephala
ikonaGóropatwa azjatycka
Alectoris chukar
ikonaGóropatwa berberyjska
Alectoris barbara
ikonaKuropatwokur
Tropicoperdix charltonii
ikonaBankiwa
Gallus gallus
ikonaBażant
Phasianus colchicus
ikonaBażant diamentowy
Chrysolophus amherstiae
ikonaBażant królewski
Syrmaticus reevesii
ikonaBażant złocisty
Chrysolophus pictus
Bażantowate
Bażantowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek zwierzęta Bałtyku
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.