Cyjon rudy

Cyjon rudy, cyjon (Cuon alpinus) to ssak drapieżny z rodziny psowatych o futrze w kolorach żółto-brązowo-szarym w okresie zimowym i brązowym w okresie letnim. Osobniki, które żyją w cieplejszych rejonach mają przez cały rok sierść żółto-brązową.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Obszar występowania cyjona to środkowa i południowo-wschodnia część Azji. Niegdyś zamieszkiwał całą Europę.

Tryb życia i zachowanie

Cyjon rudy prowadzi dzienny tryb życia. Chroni się w jaskiniach i norach po innych ssakach. Żyje w stadach do 30 osobników. Poluje w stadzie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 110 cm, ogona - 50 cm. Ciężar ciała waha się od 14 kg do 21 kg.

Pożywienie

Cyjony zjadają jelenie, piżmowce, kozy, owce, antylopy.

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej 60 dni rodzi zwykle 2-6 młodych.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Cyjony potrafią upolować tygrysa, panterę, bawoła lub niedźwiedzia.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Cuon a. alpinus, (Pallas, 1811)
  • Cuon a. hesperius, (Afanasjev and Zolotarev, 1935)
  • Cuon a. sumatrensis, (Hardwicke, 1821)

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Canis alpinus Pallas, 1811

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLis rudy
Vulpes vulpes
ikonaJenot azjatycki
Nyctereutes procyonoides
ikonaFenek pustynny
Vulpes zerda
ikonaWilk szary
Canis lupus
ikonaPies domowy
Canis familiaris
ikonaWilk rudy
Canis rufus
ikonaNibylis andyjski
Lycalopex culpaeus
ikonaNibylis pampasowy
Lycalopex gymnocercus
ikonaNibylis argentyński
Lycalopex griseus
ikonaKaberu etiopski
Canis simensis
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2013-03-12, GAT-346
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-15




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.