Logo Serwisu Media Nauka

Cyjon
(Cuon alpinus)

Cyjon (Cuon alpinus) to ssak drapieżny z rodziny psowatych o futrze w kolorach żółto-brązowo-szarym w okresie zimowym i brązowym w okresie letnim. Osobniki, które żyją w cieplejszych rejonach mają przez cały rok sierść żółto-brązową.

Cyjon (Cuon alpinus)
© Eric Gevaert - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Cyjon (Cuon alpinus)
Nazwy obce
angielska: Dhole, Red Dog, Indian Wild Dog, Asiatic Wild Dog
niemiecka: Rothund, Asiatische Wildhund
czeska: Dhoul, dhól
francuska: Chien Sauvage D'Asie, Cuon D'Asie
hiszpańska: Perro Salvaje Asiático
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1811)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Cyjon - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 110 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 14 kg do 21 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Psowate (Canidae)

Występowanie i środowisko

Środkowa i południowo-wschodnia część Azji. Niegdyś zamieszkiwał całą Europę.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny tryb życia. Chroni się w jaskiniach i norach po innych ssakach. Żyje w stadach do 30 osobników. Poluje w stadzie.

Pożywienie

Cyjony zjadają jelenie, piżmowce, kozy, owce , antylopy.

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej 60 dni rodzi zwykle 2-6 młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Cyjony potrafią upolować tygrysa, panterę, bawoła lub niedźwiedzia.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-12, GAT-346







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.