Likaon

Likaon (Lycaon pictus) to ssak drapieżny z rodziny psowatych o długich, czteropalczastych kończynach. Skóra pokryta jest rzadką sierścią. Kolor skóry jest czarny z białymi i żółtymi plamami. Koniec ogona jest zawsze biały. Likaon wydziela silny, piżmowy zapach.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Likaony żyją w Afryce. Zamieszkują tereny otwarte na południe od Sahary.

Tryb życia i zachowanie

Likaon jest aktywny w dzień. Żyje w stadach od 4 do 60 osobników (najczęściej około 12). Polują razem. Zwierzę to biega wolno, ale bardzo wytrwale. Pohukuje, jego głos roznosi się na wiele kilometrów. Odbywa dalekie wędrówki, po których wraca zawsze na stałe miejsce pobytu. Rewir likaona to nawet kilkaset kilometrów kwadratowych.

Morfologia i anatomia

Likaon osiąga do 101 cm długości ciała i ciężar do 32 kg.

Pożywienie

Antylopy, zwierzęta domowe (kozy, owce), także mniejsze ssaki oraz ptaki. Ma nieposkromiony apetyt.

Rozmnażanie

Okres godów przypada na wiosnę i jesień. Ciąża trwa 2 miesiące, po której samica rodzi 6-8 młodych.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Populacja z zachodu i północy Afryki jest krytycznie zagrożona wymarciem. Był zawsze tępiony jako jeden z największych szkodników afrykańskich. Dziś żyje zaledwie kilka tysięcy osobników na wolności. Likaony giną pod kołami samochodów. Są bardzo podatne na choroby, w tym wściekliznę.

Ciekawostki

Bywa niebezpieczny dla człowieka.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLis rudy
Vulpes vulpes
ikonaJenot azjatycki
Nyctereutes procyonoides
ikonaWilk szary
Canis lupus
ikonaPies domowy
Canis familiaris
ikonaWilk rudy
Canis rufus
ikonaCyjon
Cuon alpinus
ikonaDingo
Canis lupus dingo
ikonaFenek
Fennecus zerda
ikonaKaberu etiopski
Canis simensis
ikonaKojot
Canis latrans
ikonaKorsak, lis stepowy
Vulpes corsac
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2012-12-15, GAT-171



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975



Polecamy w naszym sklepie

Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.