PL

Dzięcioł średni

Dzięcioł średni (Dendrocopos medius) to nieliczny dzięcioł w naszym kraju, podobny do dzięcioła dużego, od którego różni się niepełnym wąsem (nie sięga dzioba i potylicy), kreskowaniem po bokach spodniej części ciała oraz różowym odcieniem brzucha. Obie płci mają czerwoną czapeczkę na głowie.


Dzięcioł średni(Dendrocopos medius)
© tomasztc - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje głównie w Europie, a także na niewielkim obszarze Azji. W Polsce nie jest liczny. Zamieszkuje najchętniej lasy liściaste i parki na nizinach i w dolinach rzek.

Tryb życia i zachowanie

To ptak osiadły. Prowadzi dzienny tryb życia.

Pożywienie

Zjada owady i ich larwy. Ofiary zbiera z pnia drzewa oraz liści i gałęzi. Dzioba rzadziej używa do kucia niż dzięcioł duży. Zjada też nasiona, owoce.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Dziuplę wykuwa dość nisko nad ziemią. Samica składa od połowy kwietnia od 4 do 8 jaj. Młode przebywają w dziupli 3 tygodnie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie gatunkowej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-04, GAT-827

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Dzięcioł średni

Okres występowania w Polsce dzięcioła średniego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.